Mozgásra ösztönzi a gyerekeket

2024.02.05. 14:09

Kovács Barna, Komárom-Esztergom legeredményesebb testnevelője osztozna a díjon

Kovács Barna nemrégiben vehette át a Komárom-Esztergom vármegye legeredményesebb testnevelője elismerést a Magyar Diáksport Szövetség Budapesten rendezett ünnepségén. A Szőnyi Bozsik József Általános Iskola pedagógusa majd huszonöt éve dolgozik azon, hogy megszerettesse a fiatalokkal a sportot. A díjazott szívéhez a foci és a floorball áll a legközelebb.

Kisalföld.hu

Körtvélyfáy Dina

Kovács Barna hangját a tornaterem ajtaja mögül hallottuk meg. Érkezésünkkor épp órát tartott, a diákok a talajtorna rejtelmeibe nyerhettek betekintést. Barni bácsi – ahogy gyerekek szólítják – akkor emeli fel a hangját, ha muszáj. Erre pedig akkor van szükség, ha valaki nem a feladatot csinálja, ez ugyanis balesetveszélyes is lehet. Az órát követő lyukasórában a díjazott a kezdetekről is beszélt nekünk. 

Dr. Maruzsa Zoltán, Kovács Barna és Balogh Gábor a díjátadón. Fotó: Magyar Diáksport Szövetség

– 2000. szeptember 1-jén kezdtem tanítani, Galambos Tamás unszolására választottam ezt a hivatást a média világa helyett – idézte fel. Immár huszonnégy éve van jelen a diáksportban. A tanítás mellett jelenleg is dolgozik fociedzőként a Fortuna női labdarúgócsapatánál. Öt éve a Komárom Körzeti Diáksport Bizottságban is tevékenykedik, először koordinátorként, majd tavaly szeptembertől a bizottság elnökeként. Ezzel együtt a vármegyei diáksport-egyesület elnökségi tagjai között is vállalt feladatokat. 

– Már a második generációnak igyekszem átadni a sport szeretetét – mondta Kovács Barna. – Sok esetben már azoknak a gyerekeit tanítom, akik az első osztályaimba jártak. Minden időszakban vannak kihívások, most például az, hogyan ösztönözzük mozgásra a gyerekeket. Mostanában ugyanis rengeteg inger éri őket, nehéz őket kihozni az online világból és kimozdítani a komfortzónájukból. Nem az a lényeg, hogy versenyszinten sportoljanak, hanem az, hogy megszeressék a mozgást és egészséges felnőttek legyenek. 

Hangsúlyozta, igyekszik olyan gyakorlatokat vinni magával az órákra, amelyek felkeltik a gyerekek érdeklődését. A kisebbek szeretnek mozogni, játszani, de a hetedikeseket, nyolcadikosokat már nehezebb motiválni. Az újdonságokra azonban ők is vevők, ebben ők is érzik a kihívást. A Bozsikban a gyerekek sokféle sportág közül válogathatnak, lehet floorballozni, focizni, kézilabdázni és kosarazni is. Az órákon zsinórlabdázni és röplabdázni is szoktak. 

Kovács Barna a mindennapos testnevelés bevezetését jó ötletnek tartja, ám rámutatott, szerinte több helyen szükség lenne változatosabb sporteszközökre, nagyobb termekre, hogy élvezetesebbek lehessenek az órák. Hozzátette, a Bozsikban jók a körülmények, rekortánpályájuk és füves focipályájuk is van, illetve tárgyi eszközökből sincsenek híján. Egyetlen hiányérzetük, hogy nincs normál méretű tornatermük. 

Kovács Barnát arról is faggattuk, neki melyik sportágak állnak közel a szívéhez. – Első helyen nálam a labdarúgás áll, annak ellenére, hogy floor- ballban éri el az iskola a legnagyobb sikereket. Ettől függetlenül a floorballban is tevékenykedem. A komáromi diáksport-bizottság elnökeként és a Szőnyi Palánkdöngetők Kö- rének alapító és vezetőségi tagjaként már több mint húsz éve, a kezdetektől szervezünk diákolimpiákat. Négy iskolai floorball-világbajnokságon is részt vehettem játékvezetőként, az országban egyedüli- ként döntőn is fújhattam a sípot Vörös Lászlóval azon az összecsapáson, ahol Svédország és Finnország találkozott. Mindezek mellett Vörösházi Tibor kollégámmal, a komáromi Petőfi-iskola testnevelőjével vármegyei labdarúgódöntőket szervezünk. 

– Nagy büszkeség nekem ez a díj, örülök, hogy mások is úgy látják, hogy csaknem huszonöt év alatt sokat tettem a diáksportért. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában