e-oltólándzsa

2024.02.14. 15:39

Kell az oltólándzsa, ha akkumulátor ég - Az eszközből a megyébe is jutott

Az elektromos járművek akkumulátorainak tűzoltására 13 e-oltólándzsa-készletet szerzett be a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és az autópályák nagy részét üzemeltető Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Az elektromos gépjárművekben keletkező tűz megfékezésére szolgáló eszközökből a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság is kapott.

Ollári Gergely

A balesetek utáni műszaki mentésnél gyakran alkalmazott eszközök a hidraulikus feszítő- és vágóberendezések, vagy éppen a pneumatikus emelőpárnák. Felvételünkön Csanda Ármin és Balogh Zsolt tűzoltó őrmesterek. Fotó: Rákóczy Ádám

Egyre többen választják itthon is a plug-in hibrid vagy teljesen elektromos járműveket. A környezetbarát autók terjedésével párhuzamosan az utóbbi években többször is előfordult, hogy az égő elektromos jármű okozta robbanásveszély miatt akár több órára is le kellett zárni egy-egy útszakaszt, ezzel jelentős fennakadást okozva a közlekedésben. 

Az e-oltólándzsa-készletek a hagyományos tűzoltási módszerhez képest az elektromos járművek oltási folyamatát rövidítik le jelentősen, így a tűzoltás és műszaki mentés sokkal hatékonyabb lehet. Rövidebb ideig tarthatnak ilyen eseteknél a korlátozások, lerövidíthető a torlódások ideje. 

– Igazgatóságunk is kapott egy eszközt, kiemelten az M1-es autópályán előforduló tűzesetek gyors kezelésére. Az elektromos meghajtású gépjárművekben is keletkezhet tűz, hasonlóan a benzin- és dízelüzemű gépjárművekhez. A legveszélyesebb az az eset, amikor a gépjármű akkumulátorcellái is meggyulladnak. Az e-oltólándzsa ezekben az esetekben alkalmazható – fogalmazott lapunknak Galumba Lajos tűzoltó alezredes, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője. 

Vármegyénkben már két e-oltólándzsa is segíti a tűzoltók munkáját. A felvételen Kőváry Adrián tűzoltó százados, a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat főelőadója mutatja az új eszközt. Fotó: Cs. Kovács Attila

A vármegyei igazgatóság tavaly decemberben is kapott egy ilyen készüléket, akkor a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerezte be minden igazgatóság részére. Így vármegyénkben már két ilyen eszköz is segíti a munkát a tűzoltóságnál. Egyelőre nem volt szükség a használatukra, tavaly és még idén sem gyulladt ki elektromos jármű Győr-Moson-Sopron vármegye útjain. 

Ahogy a tűzoltósági főfelügyelő mondja: a mentési folyamatban az elektromos meghajtású gépjárműveknél fokozott figyelmet kell fordítani az áramtalanításra, a gépjármű mozgásának megakadályozására és a keletkező füst elleni légzésvédelemre. 

– Az akkumulátorcellákat alul és felül is zárt burkolattal látják el, így az oltóanyag bejuttatása hagyományos eszközökkel szinte lehetetlen. Ezt a célt szolgálja ez az e-oltólándzsa, amellyel áttörve ezt a burkolatot juttathatjuk be az oltóanyagot közvetlenül a cellákhoz. Ha ég az akkumulátor, mindaddig veszélyes, amíg a lítiumion-akkumulátor töltöttséggel rendelkezik. Mivel sikeres visszahűtés után is képes újramelegedni és begyulladni, külső oxigén sem szükséges az égéséhez – tette hozzá lapunknak. 

A hivatásos tűzoltóságoknak az e-oltólándzsákon kívül is vannak különleges eszközei, például a műszaki mentésnél gyakran alkalmazott hidraulikus feszítő- és vágóberendezése, vagy éppen a pneumatikus emelőpárnák. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában