Vallás

2024.02.14. 14:26

Hamvazószerda - Szertartásokkal kezdődik a nagyböjt Pannonhalmán - Élőkép 17.30-tól

Szerdán kezdődik a nagyböjt, amelynek kezdőnapja a nyugati kereszténységben hamvazószerda, a húsvétvasárnaptól visszaszámolt 40. hétköznap. A negyvennapos böjttel a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás segítségével, közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK).

Kisalföld.hu

Pillanatkép a pannonhalmi apátság korábbi istentiszteletéről. Fotó: Kisalföld-archívum

Neve onnan származik, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre, ez a XII. századtól az egyházi szertartás része lett (hamvazkodás). Szerdán, a pannonhalmi Szent Márton-bazilika újjáépítésének és szentelésének 800. évében a világon egyedülálló módon immár ötödik alkalommal végzik együtt a bűnbánat ősi rítusát katolikusok, reformátusok és evangélikusok a bencés szerzetesközösség kezdeményezésére.

A telt házas liturgiát szerdán 17.30-tól a Pannonhalmi Főapátság YouTube-csatornáján élőben közvetítik. Ugyancsak ma, nagyböjt első napján, hamvazószerdán Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke este hat órakor a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban celebrál szentmisét.

 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában