Büszkék a gyökereikre

2024.02.02. 13:57

Eddig csak a szívben, mostantól papíron is magyarok - Négyen kaptak állampolgárságot Győrben

Az idén másodszor tartottak állampolgársági ceremóniát a győri városházán. Ezúttal négyen váltak gyorsított honosítási eljárással Magyarország teljes jogú tagjává.

Gyurina Zsolt

Lakatos Miroslava nagyapja révén kapta meg a magyar állampolgárságot. Férje és kisfia is elkísérték a nagy napon.

Fotó: Rákóczy Ádám

A győri városháza dísztermében rendezett ceremóniát Kissné Pápai Andrea anyakönyvvezető vezette, aki hangsúlyozta beszédében, hogy a megjelentek a pénteki nappal, az eskü vagy fogadalom szövegének elmondásával váltak hivatalosan magyar állampolgárokká. A Himnusz dallamai után dr. Laczkovits-Takács Tímea alpolgármester szólt néhány szót, aki azzal kezdte, hogy először lehet jelen egy ilyen felemelő eseményen.

- Felemelő, örök élményt ad ez a nap. Amit eddig a szívükben, a lelkükben viseltek, ahhoz mostantól papír is társul  fogalmazott a megjelentekhez szólva. - Ahogy az eskütevők gazdagabbak lettek a magyar állampolgársággal, úgy nemzetünk is gazdagodott Önökkel. Viseljék szívükön a magyar kultúrát, és adják át azt. Szabó Dezső szavait szíveljék meg: minden magyar felelős minden magyarért. Isten hozta Önöket Magyarországon, Győrben, Isten hozta Önöket itthon.

Kissné Pápai Andrea lapunknak elmondta, hogy idén másodszor rendezett ilyen eseményt az önkormányzat. Tavalyelőtt 116, tavaly 108 személy tett fogadalmat - vagy a hívők állampolgársági esküt - a győri városházán; javarészt határainkon túl élő magyarok, elsősorban kárpátaljaiak, Erdélyben, a Partiumban élők, felvidékiek és vajdaságiak. Nagyon ritkán olyanok is, akiknek nincsenek magyar őseik, de évtizedek óta Győrben élnek.

A friss magyar állampolgárok közül először Lakatos Miroslavát szólaltattuk meg. Az ifjú hölgy nagyapja révén kapta meg a magyar állampolgárságot. Még hivatalosan ungvári lakos, de családjával ingáznak a nagyvilágban. Rokonaik élnek Budapesten, ukrán férje Németországban tanul, a teológia és a filozófia doktora lesz. Vlagyimir is jelen volt az esemény, karjaiban tartva fiukat, a kis Dominikot. A tervük az, hogy Győrben telepszenek le. Miroslava közölte, hogy büszke megtalált gyökereire, szorgalmasan tanul magyarul. A megjelentek között volt idős úr is, akinek felesége elmondta, hogy ő még magyar állampolgárnak született 1941-ben, és azzal, hogy mindketten megszerezték végre a magyar papírokat, sokéves álmuk vált valóra.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában