Határok nélkül?

2024.02.14. 15:00

Az osztrák belügyminiszter szerint szükségesek a határellenőrzések, hosszabbítást javasol

Gerhard Karner belügyminiszter a határellenőrzések meghosszabításával számol. A bajor belügyminiszer Hermann szerint számos ország nem tartja be az uniós jogot.

Kisalföld.hu

Ausztria jelenleg a Cseh Köztársasággal, Szlovákiával, Magyarországgal és Szlovéniával közös határait ellenőrzi. Németország és Ausztria határán 2015 ősze óta van állandó határellenőrzés. Fotó: Kisalföld-archívum

Gerhard Karner (ÖVP) osztrák belügyminiszter feltételezi, hogy a magas migrációs számok miatti biztonsági aggályok miatt bevezetett határellenőrzéseket meghosszabbítják. Amíg az EU külső határai nem működnek, addig nem lehet megszüntetni az álló határellenőrzéseket – mondta Karner kedden a bajor belügyminiszterrel, Joachim Herrmannal közösen tartott sajtótájékoztatón. Németország jelenleg „biztonsági okokból“ szintén nem tudja megszüntetni az ellenőrzéseket.

„Nyilvánvaló, hogy vannak olyan európai országok, amelyek nem tartják be az uniós jogot“ – mondta Herrmann. A Németországba érkező menedékkérők kétharmadát például korábban nem regisztrálták más uniós országokban. A dublini megállapodás értelmében a menekültek regisztrációjáért az EU külső határainál a felelősek.

Karner hangsúlyozta a határellenőrzések szükségességét az „illegális migráció elleni küzdelemben“, és kiemelte, hogy a burgenlandi határon jelentősen csökkent a feltartóztatások száma. A csempészek mostanában „nagy ívben kitérnek Ausztria elől“. Ausztria jelenleg a Cseh Köztársasággal, Szlovákiával, Magyarországgal és Szlovéniával közös határait ellenőrzi. Németország és Ausztria határán 2015 ősze óta van állandó határellenőrzés - adta hírül a magyar nyelvű volksgruppen.ORF.at oldal.

Vissza

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában