Szenvedélyük a múltidézés

2024.02.12. 16:36

A Győri Hely- és Családtörténet-kutatók Baráti Társasága huszadik rendes ülését tartotta a Széchenyi-egyetemen

A Győri Hely- és Családtörténet-kutatók Baráti Társasága - karöltve a Szülőföldünk Honismereti Egyesülettel és a Bedécs Gyula Társasággal - 2024. február 7-én, szerdán, tartotta meg a 20. rendes ülését, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar könyvtárában.

Kisalföld.hu

A felvételen a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának épülete.

A megjelent tagok előbb néhány aktuális társulati ügyről egyeztettek, majd Dr. Kőrös Erzsébet nyugalmazott tanárnő "Jeles pedagógusokról, avagy az „Emelj fel emlék!” Alapítvány munkatársa vagyok" című előadását – ami már a második volt a Társaság szervezésében – hallgatták meg. Az előző alkalommal a családtörténeti kutatásának eredményeit tárta a hallgatóság elé, most pedig néhány pedagógus életpályájának megrajzolásának körülményeiről beszélt.

Ez az előadás alapvetően módszertani jellegű volt: ízelítőt kaphattunk a közelmúltban elhunyt személyek életének és munkásságának kutatása kapcsán felmerülő nehézségekről és azok feloldásának lehetőségeiről. Úgy gondolhatjuk, hogy a közelmúltban elhunyt személyek esetében könnyű dolga van az életrajzíróknak, hiszen a még élő leszármazottaktól, rokonoktól könnyen juthat adatokhoz, háttér-ismeretekhez, amik segítségével pontosabban, érzékletesebben rajzolható meg egy életút, de még a szakmai pályaív is.

Azonban a valóság nem mindig ideális: számos esetben éppen a családtagok zárkóznak el az adatközléstől, vagy maga a hagyaték szóródik szét menthetetlenül, rövid időn belül… Ilyen esetekben érthető, hogy csak egy szikárabb életrajz állítható össze, amit csak a munkatársak, barátok, ismerősök visszaemlékezései tudnak színesíteni – de ezzel együtt is a legfontosabb, hogy minden jeles pedagógus munkássága megörökítésre kerüljön.

Az előadás után Dr. Gönczöl Lászlóné röviden bemutatta a Jeles pedagógusok Győr-Moson-Sopron megyében című könyvsorozatot, szóba hozva az egyes kötetek kiadását immár másfél évtizede folyamatosan lehetővé tevő „Emelj fel emlék!” Alapítvány sokrétű értékalkotó tevékenységét is.

A Társaság összejöveteleinek programja egy újabb napirendi ponttal is bővült: lehetőséget adunk személyes családtörténeti emlékek bemutatására, érdekes vagy meglepő kutatási esetek ismertetése, kiselőadások megtartására is. Ehhez az ötletet egy érdeklődő vendégünk jelentkezése adta, aki a nagyszüleitől rá maradt, bekeretezett első világháborús hadiérem-gyűjteményét ajánlotta a Társaság figyelmébe. Erről a becses relikviáról a következő alkalommal lesz szó… A következő rendezvényeinkre tehát örömmel fogadunk bármilyen hely- vagy családtörténeti érdekességet, aminek rövid ismertetését szívesen vállalja a tulajdonosa.

Az új lehetőség első spontán példájaként, egy kiselőadásra már ez alkalommal is sor került: Rábl Zoltán tagtársunk egy kiváló hangulatú bemutatót tartott a győri Esterházy-palota 20. századi történetéről, számos fényképet villantva fel az épületben lakóinak és a földszinten működő üzletek életéből – az ott felcseperedő gyermek szemszögéből.

A rendezvény zárásaként Kovács Balázs a Társaság elnöke megköszönte az előadók nagyszerű munkáját, majd emlékeztette a hallgatóságot a következő programokra: 

2024. február 15-én megemlékezés Dr. Bedécs Gyula tanár úrról, 

2024. február 21-én a három társaság közös taggyűlése, amelynek legfőbb célja a három társaság közös jövőjének megtervezése lesz, 

2024. március 6-án Nyitrainé Heim Judit családtörténeti előadása.

Összegzésként elmondható, hogy emlékezetes élményekkel gyarapodva köszönhettek el egymástól az összejövetel résztvevői. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában