kisalfold.hu videó

2024.01.12. 07:03

Teszteltünk - Egyelőre csak dísz a visszaváltó automata Győr-Moson-Sopronban - videó

Januártól kötelező az új, megjelölt, egyszer használatos italcsomagolások visszaváltása az üzletekben. Elmentünk, kipróbáltuk az új automatákat. Kizárólag azt a palackot fogadja el a visszaváltó, amelyért a boltokban fizettünk betéti díjat.

Barki Andrea

Az új visszaváltási rendszerrel 40 százalékról 90 százalék fölé emelkedhet az egyszer használatos italospalackok visszagyűjtési aránya. Fotó: MTI

  • Mivel a visszaváltás a 400 négyzetméternél nagyobb üzletekben kötelező, a különböző üzletláncoknál kerestük az új automatákat.
  • Van, ahol a bejárat mellett zárt helyiséget alakítottak ki, van, ahol az épület oldalában külön bejáraton lehet megközelíteni a visszaváltó automatát, és akad, ahol az üzlettérben kapott helyet az egységes, feltűnő sárga szerkezet.
  • Több boltnál csak egyet, de van, ahol több automatát is találtunk, rajtuk ott a tájékoztató, amely érthetően leírja, mit kell tenni.
  • Azt is világosan megtudjuk belőle, hogy csak azokat a csomagolásokat tudjuk ott visszaváltani, amelyek 2024. január 1. után kerültek forgalomba és amelyeken a visszaváltási logó is szerepel.
  • Az automatákban nem lesz készpénz, de a vásárló dönthet úgy, hogy levásárolja az utalványt vagy a pénztáraknál pénzre váltja.

 

Az automata érzékeli, ha nem megfelelő palackot akarunk a gépbe helyezni, és visszaadja. Fotó: Rákóczy Ádám

A gyártók júliusig kaptak haladékot, ezért nem sikerült logózott műanyag palackot vagy fémdobozt szereznünk. Egy sima félliteres üdítős- flakonnal próbálkoztunk. Az automatába helyezve a gép működésbe lépett, akárcsak a régi üvegvisszaváltó automaták, majd visszaadta, és udvariasan közölte velünk, hogy a palackot nem tudja elfogadni, helyezzük el máshova. Erre a célra, ha jobban körülnéztünk, találtunk a közelben szelektív gyűjtőket, ahova külön lehet tenni a műanyagot, fémet, üveget, de sajnos erre nem mindenhol gondoltak. Az automatákat folyamatosan helyezik el az üzletekben, így rajtunk kívül is sokan próbálkoztak már a használatukkal, sikertelenül.

Talán elkerülte a figyelmüket az információ, hogy a visszaváltásos csomagolású italok 2024 első féléve során fokozatosan jelennek majd meg az üzletek polcain, így az év elején még valószínűleg nem találkozhatunk visszaváltható jelölésű csomagolással. – Csak az dobjon italospalackot az új automatákba, aki a visszaváltási díjat ki is fizette vásárláskor, a palackon pedig rajta van az előírt logó, feliratozás és a visszaváltási díj összege is. A gyártók részéről az átállás az új címkézésre, feliratozásra időigényes folyamat, ezért is alakított ki a jogalkotó június végéig tartó türelmi időszakot az átállásra – tájékoztatott az Országos Kereskedelmi Szövetség.

A gyártók július 1-jéig még átadhatnak a kereskedőknek régi, tehát nem visszaváltható csomagolású italféleségeket is, utána viszont már csak a visszaváltás lehetőségét feltüntető címkézéssel szállíthatnak árut a boltokba. Az üzletek értékesítik a korábban gyártott termékeket is, így a vásárló egy ideig még egyaránt megtalálhatja az üzletekben a régi és az új csomagolású italféleségeket. A visszaváltási rendszer lényege, hogy az italgyártó üzemekben újra nem tölthető, úgynevezett egyutas italospalackok értékesítésekor, ha a gyártó ezt már fel is tüntette a csomagoláson, a kereskedők kötelesek lesznek 50 forint visszaváltási díjat felszámolni a vásárlóknak az értékesítéskor.

A vásárló az üzletbe visszavitt üres italcsomagolást, ha kifizette az 50 forint visszaváltási díjat is, a visszaváltó automatába dobhatja bele. Ezek az automaták az italcsomagolás ellenőrzését követően azonnal adnak a vásárlónak egy levásárolható vásárlási utalványt, aminek értéke a visszaváltási díjjal azonos, tehát 50 forint csomagolásonként. Dönthet majd úgy is a vásárló, hogy az utalványt a pénztáraknál pénzre váltja.

– Az intézkedés célja, hogy a csomagolóanyagokat nagyobb arányban tudják visszaforgatni. A betétdíj talán több embert ösztönöz a visszaváltásra. Külföldön már jól működik ez a rendszer, bízom benne, hogy nálunk is fog – mondta el véleményét Lajtmann Csaba, a győri Reflex Környezetvédő Egyesület elnöke.

– Eddig arra biztattuk a lakosságot, hogy „tapossa laposra” ezeket a csomagolóanyagokat, mielőtt a szelektív gyűjtőbe helyezte volna, hogy minél kisebb helyet foglaljon, most pedig sérülésmentesen kell a dobozokat a visszaváltó automatákba helyezni. Elég nagy kihívás lesz a göngyölegeket otthon tárolni. Nézetünk szerint inkább vissza kellene szorítani az eldobható csomagolásokat. A visszaváltott PET-palackokat és az alumíniumdobozokat újrahasznosítják.

A környezetvédő megoldás az lenne, ha az italokat üvegbe töltenék, mert azokat nagyon sokszor fel lehet újra használni, vagy ha csapvizet fogyasztanánk, amihez nem kell csomagolóanyag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában