Pánikra semmi ok

2024.01.12. 10:13

Nincsenek bajban a hattyúk a befagyott a szabadhegyi tó miatt Győrben

Folyamatosan csörgött az Állati küldetés mentőcsapat telefonja az éjjel. Az állatbarátok pánikját egy olvasói levél és cikk robbantotta ki, miszerint bajban vannak a szabadhegyi hattyúk a városban befagyott tó miatt.

Kisalföld.hu

Fotó: Beledi Márta

Az olvasói levelet szerkesztőségünk is megkapta.

Kok Annamária, szakember, az Állati küldetés mentőcsapatának vezetője évek óta ment vadon élő állatokat, főként madarakat. Egy posztban le is írta az esettel kapcsolatos tudnivalókat.

A valóságalapja a történetnek annyi ,hogy pár hattyú egyik tóról a másikra repült és ott összetűzésbe keveredett - a már régóta ott etetett hattyúpárral és két tavalyi fiókájukkal. A tavalyi fiókák röpképesek, nem vergődnek csak nem engedik a "taposott" vízre őket. Ettől függetlenül ezek a madarak már önállóak és ha szükségesnek érzik tovább tudnak állni. Így nem szükséges befogni, kergetni őket.

Ha mégis valaki úgy érzi vagy látja, hogy komolyabb probléma áll fenn, akkor jelezheti az Állati küldetés csapatának - emelte ki Kok Annamária. Viszont ameddig nincs baj nem avatkoznak be, hiszen az az állatoknak sem jó.

A szakember szerint az, hogy ezek a madarak a városi tavon élnek, a folyamatos etetés eredménye ezért ezt folytatni kell. Viszont nem mindegy mivel: a chipsztől és kenyértől akár röpképtelenné is válhatnak, így csak is víziszárnyas táppal, kukorica és búza vagy egyéb szemestakarmánnyal szabad. A kialakult helyzet orvoslására pedig mindezt két távolabbi ponton egymástól kell megtenni, hogy ne vesszenek össze a párok.

Kocsis Balázs, a Szurkolók az Állatokért győri csapatának tagja kiment megnézni a madarakat. Az idősebbeket a vízen találta, amit folyamatosan taposnak maguknak. Ugyanis ezzel védekeznek az állatok a befagyás ellen. A két fiatal állat pedig a jégen volt, ami nem ártalmas rájuk nézve.

Kok Annamária rutinos a hattyúkkal kapcsolatban, tavaly nyáron is egy mentett példányt a Kisalfölddel közösen engedett vissza természetes élőhelyére, melyről ebben a cikkben számoltunk be.

A tartós, fagypont alatti hőmérséklet miatt veszélyes lehet a vízimadarakra a tavak befagyása, az ország másik felén volt is erre példa:

Jégbe fagyott hattyúkat mentettek a makói tűzoltók szerdán délután. Három óra után érkezett a jelzés, miszerint három hattyú esett fogságba a kiszombori tó jegén. A tűzoltók kishajóval közelítették meg az állatokat, majd kéziszerszámokkal törték fel a jeget. A szárnyasok épségben kimenekültek – számolt be róla a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóág.

Viszont pánikra semmi ok, a győri hattyúk jól vannak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában