kisalfold.hu videó

2023.06.14. 16:18

A bácsai hattyúmentés után itt az elengedés - Fotók, videó

Naponta akár nyolc bajba jutott állaton is segítenek a hattyú befogadói, az Állati küldetés csapata.

Simon Roberta

Fotó: Rákóczy Ádám

Néhány hete bezuhant Bácsán az egyik ház udvarába egy hattyú. Az esetről a Papagájmentő Alapítványt és a Győri Városrendészeket értesítették, akik kimentették az udvarban ragadt állatot. Mivel úgy látták kicsit sántít a vízimadár, az Állati küldetés mentőcsapatához fordultak segítségül. Miután Kok Annamária gondozásba vette kiderült, hogy az ijedtségen túl és néhány zúzódást leszámítva semmi baja a hattyúnak, ezért szabadon fogják engedni. A súlya is gyarapodott, és ismét jó egészségnek örvend, így szerdán délután már újra természetes élőhelyén élvezi a szabadságot. Ott voltunk az elengedés pillanatában.

Annamária és segítő szomszédja óvatosan kibontotta a védelmet nyújtó kötést, a hattyú pedig azonnal a folyóba ugrott és inni kezdett a vízéből.

- Nem tudjuk mitől zuhanhatott le, lehet megzavarta egy másik madár, vagy repülő. Bármitől megijedhet, de egy rossz manőver és egyensúly vesztés is okozhatta, hogy végül egy ház udvarában kötött ki. A hattyúk a szárazföldről nem tudnak felszállni, csak vízről, így nem tudott elrepülni, hiába nem volt komolyabb baja - mondta el a Kisalföldnek Kok Annamária, aki évek óta foglalkozik vadmadár és vadmentéssel. Naponta több hívást kap. 

- A szezon miatt akár nyolc állatot is fogadnunk kell naponta. Többségük fióka, de számos sérült madárral is találkozunk, amiket áramütés ért, de legutóbb egy meglőtt egyeden kellett segítenünk - tette hozzá az Állati küldetés, állatmentő szolgálat vezetője.

A felgyógyult állatokat minden esetben visszaengedik a természetes élőhelyükre, ha továbbra is tudnak magukról gondoskodni. A tartósan sérült álatokat pedig életük végéig gondozzák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában