kisalfold.hu podcast

2024.01.25. 07:01

Misszióvá vált az Alzheimer film utóélete - Kollár István rendezővel beszélgettünk

Kollár István, az Alzheimer film rendezője volt nemrégiben podcast stúdiónk vendége. Dokumentumfilmje olyan szálakat mozgatott meg az országban, amire nagy szüksége volt minden betegséggel érintett családnak.

Pozsgai Kitti

Kollár István

A rendező már évek óta dogozott a filmen, amikor kiderült, hogy édesanyja is érintett. Az Alzheimer-kór nem válogat, a vége mindig ugyanaz és elkerülhetetlen. Erről az útról is beszélgettünk és arról az időszakról is, amit István a gyász során élt át. 

Szerencsére egyre többen és többen foglalkoznak a témával, de sajnos a betegség megfejtése ügyében nem jutottunk előbbre. Sokakat érint a demencia, akár közvetve, akár közvetlenül, de még mindig óriási probléma például, ha egy demens beteg bekerül a sürgősségire, mert baleset éri

- vázolja Kollár István a szerteágazó problémát.

Úgy jellemezte a betegséget, mint egy autó, ami egy alagútban száguld, aminek a végén nem fény vár, hanem fal és az ütközést nem tudjuk elkerülni.

- Amivel segíteni tudunk magunknak, az a tudás. A tudással kivilágíthatjuk ezt az alagutat és bár ugyanúgy fogunk száguldani, és ugyanúgy felkenődünk a végén, a kanyarokat látni fogjuk a tudás által és fel tudunk készülni a következő rosszra, kevésbé sérülünk a kanyarban.

Hallgassa meg!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában