2023

2024.01.13. 08:46

Járművek úton, sínen, vízben - Győr-Moson-Sopronban, októberben történt

Az új év első napjaiban érdemes visszatekinteni mindarra, ami az óesztendőben történt. Mi is így teszünk, hónapról hónapra röviden felidézzük az időszak legérdekesebb történéseit.

Dániel Viktória

Harminchat ország versenyzőit köszöntötték Gyirmóton. Fotó: Csapó Balázs

A német juhászkutya világbajnokság állati élményeivel indult az október, Kimlén pedig megtalálták az első ázsiai lódarázs fészket. A Budapest és Győr között közlekedőknek főtt a fejük a vágányzár miatt, Pápa és Győr között azonban gyorsabb lett a közlekedés, átadták a likócsi laktanyában a Magyar Honvédség legújabb rakétarendszerét.

Ebek bajnoksága négyszáz négylábúval 

Harminchat ország versenyzőit köszöntötték a német juhászkutya világbajnokság megnyitóján Gyirmóton. A versenyszámok a kutyás sport királynőjének is tartott IGP-vel kezdődtek. A hétvégi agility, obedient versenyszámokkal, a kutyakiállítással és az egyéb kísérő programokkal együtt pedig közel 400 négylábú vett részt az eseményen. 

Ázsiai betolakodó 

Kimlén találták meg az első ázsiai lódarázs fészket hazánkban. A felderítésben a darazsat elsőként észlelő méhész, holland és belga szakemberek, valamint az Országos Magyar Méhészeti Egyesület munkatársai vettek részt. Az első darázs befogását követően körülbelül egy óra alatt sikeresen lokalizálták a fészek helyét. Az első példányokat Márai Tamás kimlei méhész találta meg. 

Győri gép a Balatonban 

A Magyar Honvédség folytatta a második világháború során Balatonba zuhant győri gyártású Messerschmitt vadászrepülőgép kiemelésének előkészítését Balatonakarattya közelében. A merülőbázisként és munkaállomásként is szolgáló 40 tonnás katonai pontonról többször víz alá merültek a búvárok. A gép hadtörténeti és ipartörténeti szempontból is kincset képvisel. 

Gyorsabb haladás 

Elkészült a 83-as, kétszer kétsávos főút Győr és Pápa között. A mintegy százmilliárd forintos beruházás eredményeként húsz perccel rövidült a menetidő a két város között. 

20231014103533_DSC_2127
Fotó: Rákóczy Ádám

Vágányzár és torlódás 

A hónap végén kezdődött a teljes vágányzár a Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a vasúti felújítás következő szakaszaként, amikor már csak és kizárólag átszállással lehetett utazni. A vasúti utasok nagy része a pótlóbuszokat választotta. Ugyanakkor az autókölcsönzők is jelentős forgalomnövekedést tapasztaltak. 

Új rakéták érkeztek 

Átadták a likócsi laktanyában a Magyar Honvédség legújabb, NASAMS légvédelmi rakéta rendszerét, amelyet először a győri ezred vehetett birtokba. A legújabb fegyverrendszer nagy magasságú és közepes hatótávolságú oltalmat nyújt. Legnagyobb erőssége, hogy irányító állomások kapcsolatára épülő hálózati kialakítást tesz lehetővé. A világ élvonalát képviselik az új eszközök, amelyeket a NATO-országok közül elsőként Magyarország szerzett be. 

DSC_4461
Fotó: Csapó Balázs


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában