Fókuszban a győri lengyel emlékhelyek

2024.01.16. 19:35

Ingyenes, térképes kalauz - Még jobban összefonódik a magyar-lengyel testvérbaráti kapcsolat Győrben

Térképes kiadvány készült a Győrben található lengyel kötődésű és vonatkozású emlékhelyekről, melyet tegnap a városházán mutatott be dr. Dézsi Csaba András polgármester, Andrziej R. Kalinowski, a lengyel köztársaság budapesti nagykövetségének konzulja, Kolonics Péter, a győri lengyel nemzetiségi önkormányzat elnöke és Csobayné Pintér Éva, a projekt szakmai megvalósítója.

Simon Roberta

A Gyere Győrbe tematikus városnéző csapata készítette el a legújabb lengyel-magyar térképes kiadványt. Fotó: Rákóczy Ádám

A városunkba érkező turisták számára nyújt segítséget a hiánypótló ismertető, ami rövid leírásokkal és térképes jelölésekkel teszi könnyebbé a lengyel emlékhelyek felkeresését. Budapest után Győrben van a legtöbb lengyel vonatkozású hely, szám szerint 22, melyből 16 kapott helyet a bemutatott kiadványban. Tervezik ennek frissítését és bővítését is a jövőben.

-Fontos számunkra, hogy békében éljenek a különböző nemzetiségű polgárok a városban - fogalmazott dr. Dézsi Csaba András. Hozzátette: fontos ismernie a győrieknek is a lakóhelyünk múltját, értékeit. Éppen ezért a város történelme már az iskolai tananyagokba is bekerült, sőt érettségizni is lehet belőle. Ehhez a múlthoz pedig hozzátartozik a sok évszázadra visszanyúló lengyel-magyar barátság is.

- A győriek kezdeményezték a magyar-lengyel barátságot, még évekkel ezelőtt, ennek szobrot is állítottak a városban - emelte ki a polgármester. A két nép 2007 óta ünnepli a lengyel-magyar barátság napját március 23-án, melynek ötlete a városhoz kötődik - fűzte hozzá Andrziej R. Kalinowski lengyel konzulens. - Ez az első komoly, színes és információ gazdag kiadvány. Érdemes tenni egy sétát, hogy megnézhessük milyen kapcsolat van a két ország között - mondta.

Kolonics Péter, a győri lengyel nemzetiségi önkormányzat elnöke arról beszélt, hogy rengeteg lengyel család ál a városban és környékén. - A legutóbbi népszámláláson hetvenen vallották magukat lengyel nemzetiségűnek, de mi több mint 140 olyan családról tudunk, aki a térségben él. Sokan üzleti céllal, munka miatt jár a városban és ezzel a kiadvánnyal könnyen megmutathatjuk a város értékeit, kincseit és a kapcsolódási pontokat. Be tudjuk őket vonni a helyi közösségi életbe is - hangsúlyozta Kolonics Péter.

Csobayné Pintér Éva, a Gyere Győrbe tematikus városvezetések szervezője és a kiadvány szakmai megvalósítója kitért arra is, hogy idén ünnepeljük Bem József tábornok 230 évfordulóját. A tematikus sétákon szeretnének a jövőben kifejezetten lengyel vonatkozáshoz köthető programot is szervezni, hogy tovább erősítsék a nemzetközi kapcsolatot. A térképes prospektusban Csobay Dániel fotóit is megtalálják, rövid, lényegretörő leírásokkal az emlékhelyekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában