Veszélyes helyzetek

2024.01.11. 08:02

Ez történt augusztusban – Milliárdos drogfogás, eltévedt kenusok, borzalmas zuhanás

Az új év első napjaiban érdemes visszatekinteni mindarra, ami az óesztendőben történt. Mi is így teszünk, hónapról hónapra röviden felidézzük az időszak legérdekesebb történéseit.

Dániel Viktória

Bontják az egykori útlevélkezelő fülkéket Hegyeshalomban. Fotó: Kerekes István

A nyár utolsó hónapja búcsúztatta a térség ikonikus határátkelőjét, a NAV munkatársai azonban nem merenghettek a múlton: a rendőrséggel közösen milliárdos drogbizniszt fedeztek fel. Két munkás és egy család is nagy veszélybe került, de az összefogás mindkét esetben segített. A pannonhalmi bencés diákok pedig inspiráló útra indultak.

Bontják a határátkelőt 

Egy korszak utolsó bástyáiként álltak őrt a hegyeshalmi határátkelő épületei. 1982-ben a San Diegó-i határátkelő mintájára készítették el, az NDK-sok tömegei léptek át itt, a vámkedvezmények idején volt, hogy a belépő- és kilépőoldal nyolc-nyolc sávját üzemeltetni kellett. Az elhagyatott épületek közt utolsónak még egy brit akciósorozat jeleneteit forgatták a belépőoldalon, majd megkezdődött a bontás. 

Túl az életveszélyen 

Súlyos, életveszélyes állapotban szállították kórházba annak a balesetnek a két sérültjét, amely július közepén történt Jánossomorján, üzemi területen. A két férfi a magasból zuhant le. Körülbelül százan dolgoztak azért, hogy az 57 és a 29 éves férfi életét megmentsék a győri Petz Aladár-kórházban. 

DSC_7088
Túl az életveszélyen. Jánossomorján a magasból lezuhant két férfi akiket a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban ápoltak.
Fotó: Csapó Balázs

Milliárdos drogfogás 

Mintegy 480 milliárd forint értékű kábítószer piacra kerülését akadályozták meg a vármegyei pénzügyőrök. A soproni vámudvarban egy konténerszállítmány átvizsgálásakor kábítószergyanús anyagokat találtak. A bejelentés alapján a rendőrség először 13 tonna prekurzort foglalt le, majd pár nappal később két budapesti raktárban további 19 tonna hasonló vegyi anyagot találtak a nyomozók. 

Milliárdos drogfogás. Forrás: police.hu

Csak a szerencsén múlt 

Háromtagú család indult kenuval vízitúrázni a Szigetközben az ásványrárói kempingből. Útközben nekimentek egy uszadékfának és felborultak. A mentőmellényeket mindhárman használták. Visszaülni azonban már nem tudtak a kenuba, mert megtelt vízzel. Az édesanyát és két gyermekét a kemping munkatársai, a mosonmagyaróvári hivatásos, az ásványrárói, valamint a hédervári önkéntes tűzoltók indultak el megkeresni a kora esti órákban. Böősi Gábor, az ásványrárói Part Camping vezetője szerint tragédia is történhetett volna, de szerencsére még a sötétedés előtt megtalálták a vendégeket. 

DSC_0616
Böősi Gábor kempingvezető szerint tragédia is történhetett volna. 
Fotó: Csapó Balázs

Az Év pincészete 

Két évtizede alapították meg az „Év Pincészete” vándordíjat, amely tavaly jelentős átalakuláson ment keresztül. Az újjászervezést követően elsőként a Pannonhalmi Főapátság pincészete nyert, ezzel 2010 után 2023-ban is sikerült megszerezniük a rendkívüli szakmai elismerést. A zsűri tagjai az elkészült bor mögött álló tudást, a kiemelkedő minőséget és az egyedi arculatot emelték ki, mint az első helyezett erősségét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában