kisalfold.hu videó

2024.01.26. 15:53

Ahol tizennyolcan vesztették életüket - A 25 évvel ezelőtti busztragédiára emlékeztek Deutschlandsbergben - fotók, videó

Egy osztrák városban Deutschlandsbergben szomorú napokat elevenítettek fel pénteken. A településen tizennyolc magyar lelte halálát 1999. január 24-én. A helyiek ápolják emléküket.

Cs. Kovács Attila

Ahogyan arról portálunkon beszámoltunk, 25 éve történt a tragikus buszbaleset, ahol egy kapuvári kisfiú is életét vesztette.

Ez az a hely, ahol az ember emlékezhet. Emlékezhet arra a katasztrófára, ami ezen a helyen történt és a tizennyolc áldozatra

- mondta Josef Wallner, Deutschlandsberg polgármestere. Az osztrák városban huszonöt évvel ezelőtt magyar, jórészt kőszegi és szombathelyi diákokat szállító autóbusz szenvedett balesetet. A tragédia helyszínen emlékművet emeltetett Kőszeg városa. A két település tűzoltóságai által szervezett megemlékezésre várták pénteken a hozzátartozókat, barátokat.

Sokan voltak: tűzoltók, akik annak idején a mentésben is segítettek. Civilek, akik azonnal felajánlották segítségüket a gyermekeik után utazó családoknak. És persze a szülők, nagyszülők és testvérek, akiknek életük legszomorúbb napja 1999. január 24-e. A kapuvári Kiss-M. család is ott volt. Ők kisfiukat, Vencelt vesztették el. Lányuk, Judit, súlyos sérüléseket szenvedett. Pénteken ő is gyertyát gyújtott az emlékműnél. Testvéréért, barátaiért, társaiért. A diákok sítáborban voltak, az első napon történt a katasztrófa. 

Wallner polgármester kifejtette: önkéntes tűzoltóként ő is a helyszínre volt és azokat az órákat soha sem fogja elfelejteni. "Óriási összefogás volt azokban a napokban, hetekben. A hozzátartozóknak szállást biztosítottak míg a gyermekei kórházban voltak és segítették őket mindenben. Gondozzuk az emlékhelyet, hogy legyen egy hely az emlékezéshez"- tette hozzá.

Magyarországot Szilágyiné Bátorfi Edit, hazánk ausztriai nagykövete képviselte. Nem tudta könnyek nélkül elmondani beszédét. "Nehéz szívvel jöttem ma ide, elképzelhetetlen az a fájdalom, amit egy gyermek elvesztése jelent. Hallottam a híreket és rettenet lett úrrá rajtam. Mély fájdalmat éreztem, ahogy sok más ezer magyar anya, apa, nagyszülő is. Az egész ország együtt gyászolt önökkel és most együtt emlékezünk. A gyászt együtt egy kicsit könnyebb elviselni, de legbelül mindenkinek saját magának kell megküzdenie vele. Osztozunk a veszteségben, fogadják őszinte együttérzésemet"-fogalmazott Szilágyiné Bátorfi Edit.

Básthy Béla, Kőszeg polgármestere most is megköszönte az mentésben résztvevőknek, hogy mindent megtettek a bajba került magyarokért. "Bár a szavak elfogytak, a köszönet szava örökre megmarad" - jegyezte meg.

- Amíg tudunk, ötévente eljövünk ide és a halálának helyszínén emlékezünk kisfiunkra. Nincs más fogódzkodónk, nincs más vigaszunk, mint a hit, ebbe kapaszkodunk-mondta megtörten a huszonöt éve gyászoló kapuvári édesapa.

Korábban írtuk:

16.40 - Kőszeg polgármestere Básthy Béla is beszédet mondott, megemlékezett a tragédiáról, megköszönte a mentésben nyújtott segítséget.

Felvételünkön Básthy Béla, Kőszeg polgármestere.
Fotó: Cs. Kovács Attila

 

Fotó: Cs. Kovács Attila

 

Fotó: Cs. Kovács Attila

16.20 - Deutschlandsberg polgármestere Josef Wallner idézte fel emlékeit a balesetről, hogyan mentették ki a sérülteket, hogyan fogadták az érkező rokonokat, hozzátartozókat.

Köszönetet mondott most is, azoknak a segítőknek akik támogatták a Magyarországról érkező rokonokat, szállást adtak, tolmácsoltak és az ügyek intézésében segítettek.

16.00 - A kőszegi önkéntes tűzoltók koszorúzásával kezdetét vette a megemlékezés. A deutschlandsbergi fúvós együttes előadásával folytatódott az esemény.

Fotó: Cs. Kovács Attila
Fotó: Cs. Kovács Attila

15.45 - Megérkeztek a magyarok Deutschlandsbergbe, hamarosan kezdődik a 25 évvel ezelőtti busztragédia megemlékezése, a helyi önkéntes tűzoltók is a helyszínre értek.

Fotó: Cs. Kovács Attila
Fotó: Cs. Kovács Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában