Döntések

2023.12.01. 15:01

Ülésezett a vármegye közgyűlése - Együttműködést kötöttek egy üzbég régióval

Ülést tartott pénteken délelőtt a vármegye közgyűlése. A képviselők módosították az önkormányzat 2023. évi költségvetését, majd elfogadták a vármegye és az üzbég Jizzakh régió közötti együttműködési megállapodást.

Kisalföld.hu

Fotó: Kisalföld-archívum

A megállapodás célja a kereskedelmi, gazdasági, tudományos, műszaki, szociális, kulturális és humanitárius együttműködés erősítése. Jizzakh régió Uzbegisztán közép-keleti részén található, Tádzsikisztánnal és Kazasztánnal határos. Területe 21.210 km2, a népesség a 2022. évi adatok alapján 1.443.408 fő. Központi városa Jizzakh, 180.000 fő körüli lakosú. A régió gazdasága alapvetően a mezőgazdaságra épül, a búza- és gyapottermelés a meghatározó, kiterjedt öntözéssel. Fő természeti forrásai az ólom, a cink, a vas és a mészkő. A régiónak jól fejlődő közlekedési infrastruktúrája van. Jizzakh régióban számos nemzeti park, természetvédelmi terület, gyógyító forrás található.

A testület elfogadta a vármegye közgyűlésének 2024. évi munkatervét, dr. Pető Péter. a közgyűlés alelnöke pedig beszámolt az értéktár 2023. évi munkájáról.

A vármegyei értéktár bizottság tevékenysége az elmúlt 10 évben folyamatosan bővült, kialakította saját szakmai gyakorlatát a megyei értékjelölések elbírálásában, valamint számos új kezdeményezést indított el. Jelenleg 75 települési értéktár működik Győr-Moson-Sopron vármegyében, valamint országosan és egyedülállóan 3 tájegységi értéktár is alakult.

Az értéktár bizottság májusban képviseltette magát áprilisban az Agrárminisztérium által szervezett Értéktár Konferencián, majd a Felvidéki Értéktár Bizottság által szervezett Értéktári vetélkedőn Karván. Szeptemberben részt vett a III. Szigetközi Tájegységi Értékünnepen Halászin, majd novemberben a VIII. Veszprém Vármegyei Értékünnepen.

Az Agrárminisztérium nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének támogatására kiírt pályázaton 2 millió forintot nyert. Ebből hirdette meg a júniusban Győrújbaráton rendezett 20. Győr-Moson-Sopron Vármegyei Borverseny és Borszakmai Konferenciát.

Szép vármegyei siker, hogy 2013-ban a Höveji Csipke hungarikum lett.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában