Gazdaság

2023.12.29. 15:06

2023 a megújulás éve volt a Komárom-Esztergom Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamaránál

Küldöttgyűlést tartott a Komárom-Esztergom Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (KEMKIK), az ülésen dr. Szerencsés László elnök számolt be a 2023-as év fontosabb történéseiről.

– Idén a hagyományok megőrzése és a fiatalok szakképzésének támogatása mellett a megújulás is jellemezte kamaránkat – ismertette az elnök. – Jelentős pályázati támogatásból újult meg a kamara esztergomi és tatabányai irodája. Mindkét helyszínen nagy figyelmet fordítottunk az energiamegtakarításra. A szakemberek korszerű ablakokat építettek be és modernizálták a fűtési rendszert, valamint napelemeket telepítettek és szigeteltek. Esztergomban a felújításnál megőriztük a műemléki homlokzatot és az utcafronti tetőt, viszont a tetőtérben egy előadótermet alakítottunk ki. 

Szerencsés László, a KEMKIK elnöke. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
Fotó: Bodnár Boglárka

– A KEMKIK munkájának egyik sarokköve a szakképzés támogatása a duális képzés keretében. A vármegye vállalkozásaival, a szakképzési centrumok intézményeivel együttműködve üzem- és tanműhely-látogatásokat szerveztünk az általános iskolák 6–7. osztályosai számára. A különböző programokon összesen 615 tanuló vett részt, a diákok utaztatásáról a kamara gondoskodott, a nyári szünet első heteiben pedig tatai és tatabányai táborokban tartottunk szakmabemutató foglalkozásokat – ismertette az elnök.  

– Az idei év egyik fontos szakképzési eseménye volt, hogy a Magyar Suzuki Zrt. a duális képzések akkreditált partnerszervezetei közé került. A vállalat az esztergomi Bottyán János Technikumban elektronikai technikusnak tanuló diákok gyakorlati képzését vállalja, a tervek szerint további szakiskolák is bekerülhetnek a programba. A tanulók elméleti oktatásuk mellett a Suzukinál tölthetik gyakorlati képzésüket, ehhez a gyár külön tanműhelyeket alakított ki. 

Az év végéhez közeledve tartották az országosan egyedülálló, régi céhes hagyományok szerinti mesteravatót. A mesterképzés a régióban sikertörténet, a kereskedelmi és iparkamarák közül arányaiban az elmúlt években Komárom-Esztergomben kaptak a legtöbben mesteri címet. A kamara idei mester- avatóján 5 szakmában 32 mesterjelölt vett részt: 8 asztalos, 5 kozmetikus, 10 autószerelő és autóelektronikai műszerész és 9 cukrász. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában