Készenlétben a kemény fagyra

2023.11.28. 08:23

Felkészültek a télre a jégtörők - A Széchenyi és a Neptun hajók a gönyűi kikötőben állomásoznak

Hagyományosan november közepén készítik fel a jégtörőket arra, hogy készenlétben álljanak kemény fagy esetén. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság idén is megtartotta a szemlét, melynek során alkalmasnak találták a hajókat a jégtörésre.

Gyurina Zsolt

A Széchenyi, az ország legnagyobb jégtörője Gönyűn. Fotó: Csapó Balázs

A készenlét hivatalosan december 15-én kezdődik és március 1-jéig tart. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Széchenyi és a Neptun hajót állomásoztatja a gönyűi üzemi kikötőben. Közülük a Széchenyi az ország legnagyobbja, két darab, egyenként hathengeres, 231 ezer köbcenti, 19 tonna súlyú motorral. A motorok összesen kétezer lóerősek, percenként négyszázat fordulnak, óránként 100 liter gázolajat esznek meg, a monstrum üzemanyagtartálya pedig 42 ezer literes.

Alapos ellenőrzés

Az Éduvízig a téli védekezésre még bevetheti a kisebb, 19 méteres, 50 tonnás Neptunt is. A vízügyi igazgatóság munkatársai a szemlét megelőző üzempróba során ellenőrizték a hajók műszaki állapotát, üzemszerű körülmények között tesztelték többek között a főgépek, kompresszorok, a kormányrendszer, a navigáció, a rádió, a radarok, a döngölőrendszer működését. 

Jégtörőhajó riport_11_ÜZS
Mínusz tíz foknál a vízfelszín 30–40 százalékát máris jég borítja. Ilyenkor lehet szükség a hajókra. Fotó: MW-Archívum

Jönnek a fagyok 

Bár a telek egyre melegebbek, de a meteorológusok azt is hozzáteszik, hogy ezzel együtt a szélsőségek is nagyobbak. Elég két hét kemény fagy, az éjszaka mínusz tíz fok körüli hőmérséklet, és a vízfelszín harminc-negyven százalékát máris jég borítja. Ilyen jégpáncélnál pedig már szükség lehet a hajókra. Ez leginkább január végén szokott bekövetkezni. A jég elleni védekezés következő lépése majd december közepén következik, amikortól már a jégtörőket melegen tartják, vagyis csökkentett személyzettel üzemkész állapotba helyezik őket, hogy ha kell, néhány órán belül be tudjanak avatkozni. A készültség újabb állomásaként (másodfok) a hajókat elvezénylik a lehetséges beavatkozás helyszínére, a harmadiknál nekiállnak a munkának. 

Olykor határon túlra is 

Legutóbb 2017-ben kellett a jégtörőknek éles bevetésen részt venni, a Széchenyi már többször segített nehéz körülmények között a Duna alsó szakaszán, Szerbiában is. A turistahajók szilveszterkor, karácsonykor járják a Dunát, a kishajósok, kenusok, evezősök a fagyok beálltával eltűnnek, mert a műanyag hajótestnek nem tesz jót a jég, a kereskedelmi hajózás azonban folyamatos egészen 20–30 százalékos zajlásig. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában