Könnyű kanyarodás, gyorsaság, biztonság

2023.11.26. 07:25

Átírta a közlekedést az új 83-as Győr és Pápa között – Az új és a régi nyomvonal mentén egyaránt örülnek – fotók

Egy hónapja adták át az új kétszer két sávos 83-as főutat. Lapunk megkérdezte az érintett települések vezetőit, milyenek az első tapasztalatok, beváltotta-e a reményt az új nyomvonal. A felvételen: a körforgalom zöldje még sokakat becsap, de már csak finomhangolásokra van szükség az új 83-ason.

Bella Violetta

Fotó: Csapó Balázs

  • Az új műszaki megoldásokat még minden közlekedőnek tanulnia kell.

– Naponta fordulok ki Erdősorról a régi 83-as nyomvonalára – mondja Horváth Gyula, Győrszemere polgármestere. – Azelőtt volt, hogy harminc autót is meg kellett várnom, hogy ki tudjak kanyarodni, most szinte már csak megszokásból állok meg a kereszteződésnél, elvétve jön erre valaki. Furcsa még. Beváltotta a reményeket az új 83-as út. De sok múlik az embereken is, hogy egymást tisztelve közlekedjenek.

Tűréshatár felett

A régi nyomvonal kettéhasította a települést, sokan féltették a gyermekeket az átkeléstől iskolába menet, ami most már sokkal könnyebb. Azonban, mivel féltek, hogy az új út ellenére is a településen keresztül járnak majd a teherautók, már korábban megrendelték a zaj- és rezgésvizsgálatokat. Határérték feletti terhelést állapított meg a vizsgálat és kimondta, hogy nem nőhet tovább a forgalom.

– A hegyi rész Felpéci útján és a faluban egyaránt ezt mutatták az adatok. Készült egy kitáblázási terv, amit a hatóságok jóváhagytak. Most mérjük fel, hogy mit hova és mennyiért tudunk kihelyezni az áthaladó nagy tömegű tehergépkocsik kitiltása érdekében – mondta a polgármester. Egyetlen hiányérzete a településen élőknek, hogy Nagyszentpál településrészen egy, a régi és új nyomvonalat összekötő szakasz még mindig murvás, nem sikerült az aszfaltozáshoz pályázati támogatást nyerni.

Finomhangolás

Ménfőcsanakról a terület önkormányzati képviselője, Laczkovits-Takács Tímea elmondta: a főút fejlesztéséhez számos olyan kisebb fejlesztés is kapcsolódott, ami a városrészt közvetlenül is érinti. – Ilyen például a zajvédő fal, amit már régóta szerettek volna az itt lakók. Megújultak a járdakapcsolatok a Malom úti kereszteződés környékén, gyalogos-átkelőhelyet alakítottak ki, a csapadékvíz-elvezető rendszert is fejlesztették, megújult és másik oldalra került a kerékpárút egy szakasza.

Külön köszönik a városrészben lakók, hogy Kara Ákos országgyűlési képviselő közbenjárására meghívásos alapú jelzőlámpás gyalogos-átkelőhely is létesült, hiszen ez nagyobb biztonságot jelent a gyalogos- és kerékpáros-forgalom számára. A képviselő elmondta, hogy személyesen is gyűjti a visszajelzéseket az új megoldásokkal kapcsolatban és a minisztérium szakemberei vizsgálják a felvetéseket. – Jelzés érkezett, hogy egyes közlekedési táblák gátolják a beláthatóságot, egy-két közvilágítási oszlop lámpájának fénye zavaró az autósok számára. A legtöbb jelzés a körforgalmak jelzőlámpáinak működéséről érkezik, mert a lámpák zöld jelzése úgy is értelmezhető, hogy a körforgalomba való behajtásra vonatkozik. Ez az ügy is a szakembereknél van egyelőre. Az új műszaki megoldásokat még minden közlekedőnek tanulnia kell, ezért fokozott figyelemre van szükség.

Madarász István a koroncói polgárőrök vezetője. Véleménye szerint eddig bevált az út. Fotó: Csapó Balázs

Nem sérült azóta senki

Tét szintén növekvő lakosságú település, félúton Győr és Pápa között, mindkét irányba komoly napi forgalmat bonyolít. Bánfi Lajos polgármester azt mondta, az új kétszer kétsávos 83-assal kapcsolatban csak pozitív tapasztalata van. – A településen átmenő forgalom jelentősen visszaesett. Majd 2024-ben lesznek hivatalos forgalomszámlálási adatok, de érzékelhető a forgalomcsökkenés. Kamion, nagy össztömegű jármű is csak célforgalom esetén jár erre. Azt mondja, az út átadása óta nem is történt személyi sérüléssel járó baleset. – Városunk és az egész járás szempontjából óriási dolog, hogy ez elkészült! – tette hozzá.

Veszélyes szakasz helyett használják

Radicsné Kincses Mária, Koroncó polgármestere is pozitívan értékelt. – Az új út a helyiek számára megkönnyítette a közlekedést, mindenki számára biztonságosabban és gyorsabban megközelíthető a megyeszékhely – mondta.

– Időben is sokat lehet spórolni az új úttal. Főként reggelente okozott nehézséget a 8418-as számú közútról Győr felé kifordulni a 83-asra. Most ez a probléma megoldódott. Előny továbbá, hogy lényegesen biztonságosabban és gyorsabban lehet eljutni Tétre is, ezért kevesebben közlekednek a rossz burkolatú, balesetveszélyes 8418-as út Koroncó és Tét közötti szakaszán. – Közkedvelt település Koroncó, elképzelhető, hogy a jó közlekedés még több embert csábít arra, hogy itt vegyen telket, ingatlant, vagy akár cégek is letelepednek nálunk.

Fotó: Csapó Balázs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában