Környezetünk állapota mindannyiunkon múlik

2023.11.16. 14:30

Átadták a mosonmagyaróvári tagkönyvtárat és a látogatóközpontot - sok-sok fotó

Egy fejlesztés átadását ünnepeljük, amely egyszerre nyújt szolgáltatásokat az egyetemi polgároknak, a térségben élőknek és az ide érkezőknek – hangsúlyozta dr. Tóth Tamás, az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar dékánja az Insula Magna látogatóközpont és könyvtár átadóján.

Mészely Réka

Az egyetemi könyvtár és levéltár 15 ezer kötetes mosonmagyaróvári tagkönyvtára is megújult környezetben tudja fogadni a látogatókat. Fotók: Kerekes István

Az Insula Magna – Komplex Vízgazdálkodási és Fenntartható Fejlesztési Program elnevezésű projekt célja, hogy hosszú távú, sokoldalú fejlesztési stratégiát alakítson ki a Szigetköz–Csallóköz térségében. A program arra fókuszál, hogy ezt a régiót egy határokon átnyúló, európai mércével mérhető, fenntartható fejlesztési szempontból mintatérséggé tegye, kiemelve a víz, mint helyi erőforrás összekötő szerepét – emelték ki az Insula Magna látogatóközpont és könyvtár átadóján felszólalók.

– Az Insula Magna látogatóközpont nemcsak idegenforgalmi kiindulópont, hanem a helyi lakosság identitástudatának, a fiatalok szemléletformálásának eszköze is lesz. Kiemelt feladata a térségi vizes élőhelyek, a felelős és fenntartható víz- és agrárgazdálkodás jelentőségének, a mosonmagyaróvári kar munkájának, kutatásainak, valamint az éghajlatváltozás hatásainak bemutatása – fogalmazott dr. Tóth Tamás dékán, aki örömét fejezte ki, hogy az épületben helyet kaphatott az egyetemi könyvtár és levéltár 15 ezer kötetes mosonmagyaróvári tagkönyvtára is, ahonnan bárki kölcsönözhet kiadványokat.

Dr. Mezei Katalin tanszékvezető az Insula Magna program erdményeit összegezte. Mint elmondta, a projekteredmények jelentős része a mosonmagyaróvári kar campusán jött létre, több épület jlentős felújításon esett át. Megújult és turisztikai célponttá vált az óvári vár, a várárok és az ehhez kapcsolódó kiszolgáló létesítmények.

– Mindezen fejlesztésekhez 2023-ban a Széchenyi István Egyetem több, mint másfél milliárd forint összértékben kapott európai uniós támogatást a KEHOP program keretén belül. Az egyetem ezen támoatásokat további félmilliárd forint összegű saját, illetve ugyanekkora alapítványi forrással egészítette ki – tette hozzá a tanszékvezető.

Szigetköz a számok tükrében címmel kiállítás nyílt az egyetemi campuson. Fotó: Kerekes István

Keszthelyi Nikoletta energiapolitikáért felelős helyettes államtitkár és Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár is értékelte a programot, ahogy Árvay István mosonmagyaróvári polgármester is, aki szerint fontos cél, hogy a Lajta-parti város valóban turisztikai célponttá váljon. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, Láng István szerint fenntartható jövőképet sikerült megfogalmazni a programban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában