Éljenek a megelőzéssel!

2023.10.31. 12:38

Sok újdonsággal készül az idei Győri Diabétesz Nap - Mutatjuk a programot!

Prevenció, edukáció, szűrések és szövődmény vizsgálatok, ezeket mind szeretné az egészség és a figyelefelhívás jegyében felkarolni a harmadik Győri Diabétesz Séta, melyről tudjuk, hogy jóval több, mint egy látványos felvonulás.

Kisalföld.hu

A győri sajtótájékoztató résztvevői. Fotó: Bella Violetta

  • Verssel, talpvizsgálattal, könyvbemutatóval és gyermek diabetológiával újít a hagyományos cukorbetegség körül forgó nap.

Egész nap szemléletformáló előadások és kiállítók várják vasárnap a diabétesszel érintetteket, családtagjaikat és az érdeklődőket Győrben a Káptalandombon, az MCC Központban. A nap minden programja ingyenes, ugyanakkor az eseményen a Patrónus Lions Club adományokat gyűjt rászoruló vak-és gyengénlátó családok támogatására, valamint a Radó iskola sportszereire és karácsonyi ajándékára.

Szerda délelőtt az esemény sajtótájékoztatóján elhangzott, idén először egészül ki a nap tematikája a gyermekdiabetológiával is. - Félelmetes, hogy már komoly ketoacidózisos tünetes gyermekek kerülnek először orvos elé, ami már önmagában rontja a további kilátásaikat is. - mondta Dr. Niederland Tamás gyermek diabetológus. Fontos lenne idejében felismerni a tüneteket, a fáradékonyságot, a sok ivást, és vizeletürítést, hogy minél jobb esélyekkel induljanak a kezelések felé a fiatal páciensek. Ezért tartották fontosnak, hogy a felnőtt érintettek mellett a legfiatalabb korosztály szemszöge is teret kapjon a rendezvényen.

Könyvbemutatóval is készülnek a diabétesz világnapra, a Lent és Fent - személyes történetek a cukorbetegségről című kötetet Füzesi Brigitta a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke mutatja be.  A rengeteg ingyenes szűrés és vizsgálat mellett először lesz mód számítógépes talpvizsgálatra, mely a cukorbetegség szövődményeit mutathatja meg és segítheti a hatékonyabb kezelést. Emellett szemfenék szűrés, érszűkület-vizsgálat is az érintettek rendelkezésére áll. 

Szabó-Cseszneki Nikolett a Patrónus Lions Club Győr soros elnöke elmondta, azért állt az alapvetően vakokat és gyengénlátókat támogató szervezet a diabetológiai rendezvény mögé pár éve, mert a cukorbetegség nem kevés esetben vezet látásromláshoz, vagy akár látásvesztéshez, ezért mint prevenció is fontosnak tartják az eseményt. 

Venesz László, a harminc éves Győr-Moson-Sopron Megyei Diabetes Egyesület képviselője maga is érintett a betegségben. Az egyesület rengeteg programot szervez, tornát, nordic walking-ot edukációkat, de az egyik zászlóshajó és kiemelkedő esemény a diabétesz világnap. 

A nap leglátványosabb és lelkesítőbb eleme idén is a séta lesz, mely a káptalandombról indul, és oda is érkezik. Hartmann József, a Patrónus Lions Club Győr képviselője és a séta megálmodója elárulta, hogy idén  is egy kis versrigmus segíti  majd a kék lufik mellett a figyelem felhívást, mely háromkor indul. Az érkezést követően győr ifjú tehetségei állnak a színpadra. A szervezők azt kérik, aki szeretne részt venni a sétán, az szándékát jelezze a [email protected] címen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában