Ösztöndíjak

2023.10.23. 06:25

Kiváló diákokat köszöntöttek Kapuváron - Ismerjék meg a négy tehetséges fiatalt - fotók

A Kapuvári Önkormányzat Képviselő-testülete által alapított „SEDES SAPIENTIAE” ösztöndíjakat adták át szombaton idén immár tizenkilencedik alkalommal.

Vámos Annamária

A középiskolás tanulók közül három az egyetemisták közül négy pályázó részesült a „SEDES SAPIENTIAE” ösztöndíjban. Fotók: Vámos Annamária

A díjra kapuvári állandó lakóhellyel rendelkező, a tanulásban kiváló teljesítményt nyújtót, szociális munkában is tevékenyen részt vállaló és meghatározott feltételeknek megfelelő középiskolás és felsőfokú oktatásban résztvevő tanulók pályázhattak.

- A teljesítményalapú ösztöndíjra minden évben nagyon szép pályázatok érkeznek az önkormányzathoz és ilyenkor látjuk, mennyi tehetséges fiatal él városunkban. Büszkék vagyunk, hogy ilyen jó színvonalat visznek magukkal és képviselnek. Örülök annak, hogy a középiskolásaink leképezik azt a kimagasló munkát, ami a város gimnáziumában folyik, ahonnan a végzősök több, mint 90%-a tanul tovább felsőoktatási intézményben. A főiskolákon, egyetemeken tanulók pedig megállják a helyüket, így visszajelzik azt, hogy nagyon jó felkészültséggel mennek tovább innen – mondta el Hámori György a város polgármestere, aki volt pedagógusként azt gondolja, mivel minden évben vannak visszatérő arcok, jó teljesítményüket éveken át tartják a diákok.

- Egyik szemem sír, a másik nevet, mivel Kapuvárról, kisváros lévén, a végzős diákok közül nem jön mindenki vissza, a nagyobb városokban helyezkednek el és kamatoztatják tehetségüket. Bár a várható ipari fejlesztések reméljük, mérnököket vonzanak vissza Kapuvárra - fejtette ki elképzeléseit a vezető.

A középiskolás tanulók közül három az egyetemisták közül négy pályázó részesült díjazásban

Szalai Gellért a Páli Szent Vince Katolikus Iskolaközpont 11. évfolyamos tanulója az elmúlt két félévet kitűnő tanulmányi eredménnyel zárta. Középfokú komplex nyelvvizsgával rendelkezik német nyelvből. Az elmúlt tanévben a Savaria országos történelmi tanulmányi verseny vármegyei fordulójában harmadik helyezést ért el, illetve vármegyei versenyen német nyelvből szintén egy harmadik helyet tudhat magáénak. A Szent Anna Plébánia munkájába aktívan bekapcsolódik, a ministrálásban segédkezik, a szentmiséken felolvas. Kilenc éve néptáncol, és tagja az Iskolaközpont énekkarának. Akusztikus gitáron játszik, tudását iskolai és egyházi összejöveteleken kamatoztatja.

Varga Dániel a Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium 11. évfolyamos tanulója. Az elmúlt két félévet kitűnő tanulmányi eredménnyel zárta. Középfokú komplex nyelvvizsgával rendelkezik angol nyelvből. 2013-tól a mai napig a Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola tagja, aktívan részt vesz a KAPU VÁRA Hagyományőrző Egyesület munkájában, és a Gartáért Alapítvány közösségét is segíti. 2023-ig tagja volt a Metrum Zenei Alapfokú Művészetoktatási Intézménynek, ahol trombitán és zongorán tanult, az idei évtől pedig a Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégiumban folytatja zongoratanulmányait.

Berényi Hanna a Páli Szent Vince Katolikus Iskolaközpont 12. évfolyamos tanulója. Az elmúlt két félévben elért kiváló tanulmányi eredményei mellett angol középfokú írásbeli és szóbeli nyelvvizsgát tett. a Metrum Zenei Alapfokú Művészetoktatási Intézményben 10. osztályos, hegedű szakon tanul. Zenei tudását hangversenyeken, egyházi és városi rendezvényeken is rendszeresen megmutatja. Tagja a Szent Anna Plébánia közösségének, a plébánia ifjúsági csoportjának, a Scolának. A templomi gitáros énekkart énekléssel, hegedűkísérettel segíti, de kiveszi részét a templomi társadalmi munkában is. Tíz éve tagja a Kapuvári Ifjúsági Mazsorett Együttesnek, ez alatt az idő alatt számos országos fesztiválon, helyi rendezvényen szerepelt. Aktívan segíti a Rábaközi Művelődési Központ munkáját.

 

Budai Réka a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodási és Menedzsment Karán, gazdálkodási és menedzsment szakon 2021-ben kezdte meg tanulmányait.

Kiváló tanulmányi eredményei mellett, angol felsőfokú írásbeli, és angol felsőfokú szóbeli nyelvvizsgával rendelkezik. Informatikai és alapfokú grafikai ismeretekkel rendelkezik. Precizitását nyári munka keretén belül, irodai asszisztensként is bizonyította.

Kiss-György Petra az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsésztudományi Karán tanul angol nyelv és kultúra tanára, történelemtanár és állampolgársági ismeretek tanára szakon. Kimagasló tanulmányi eredményt ért el a tavalyi tanévben. Emellett angol és német nyelvből tett középfokú komplex nyelvvizsgát. Tavasszal jeles eredménnyel végezte el a történelem szaktárgyi tanítási gyakorlatot, céljai között szerepel szakdolgozatának elkészítése, illetve az angol és történelem tanári szakon a diploma megszerzése.

Varga Boróka Sára a győri Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karán, mérnökinformatikus szakon tanul.

A tavalyi tanév mindkét félévében kiváló tanulmányi eredményt ért el. Német nyelvből középfokú komplex, angol nyelvből felsőfokú írásbeli és szóbeli nyelvvizsgával rendelkezik. Megbízhatóságát és egyre jobb problémamegoldó képességét bizonyítja, hogy a szakmai gyakorlatának letöltését követően szoftverfejlesztői gyakornoki szerződést kötött vele a gyakorlati helyét biztosító cég.

Sokoldalúságát jellemzi, hogy hobbi szinten ír, Loréna Santel szerzői név alatt „A hackercsaj, a bérgyilkos krapek, és a rendőrsrác” című könyve publikálásra is került.

Németh Alíz a győri Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karán, nappali tagozaton, harmadéves jogász hallgató.

Kimagasló tanulmányi eredményt ért el a tavalyi tanévben. Angol középfokú írásbeli, és angol középfokú szóbeli nyelvvizsgával rendelkezik. A német és a latin nyelvet alapfokon ismeri.

Korábbi közösségi szolgálatát részben a Király-tó Óvoda és Bölcsőde lakótelepi tagóvodájában, részben a kapuvári Sportegyesületben teljesítette. Önkéntesként azóta is többször segítette már a KSE munkáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában