Fejlesztések, bővítések

2023.10.27. 11:13

Három iskolaépület szépült meg Komárom-Esztergomban

A Tatabányai Tankerületi Központ még 2017-ben sikeresen pályázott az EFOP-4.1.2 tengely mentén megvalósított egyes projektek pályázati felhívására, melyeknek köszönhetően jelentős beruházás indulhatott három településen, Tatán, Oroszlányban és Nagyigmándon. A programban vállalt kötelezettségek és a kapcsolódó feladatok 2017–2023 között támogatási forrásból valósultak meg.

Kiss T. József

Komárom-Esztergom vármegye három településén, Oroszlányban, Tatán és Nagyigmándon a fenntartó Tatabányai Tankerületi Központ (TTK) sikeres EFOP-pályázatának eredményeképpen három iskola, az Oroszlányi József Attila Általános Iskola, Nagyigmándon a Pápay József Általános Iskola, Tatán a Vaszary János Általános Iskola és a Jázmin Utcai Tagintézmény újult meg, utóbbi két tanintézmény egy-egy tornacsarnokkal is gyarapodott. Az érintett három iskolába közel 1800 diák jár. 

Geisztné Hartdégen Tünde TTK gazdasági vezető, dr. Takács Ádám szakmai vezető, Vereckei Judit TTK-igazgató és Tóth Gábor, az oroszlányi József Attila-iskola igazgatója a projektzáró résztvevőivel. Fotó: Kiss T. József

Különösen a Vaszary János-iskola sínylette meg a felújítást, nem tervezett többletköltségek jelentkeztek. Így födémcsere az egyik szárnyépületen, tetőtér-kialakítás és az infláció növekedése miatt is emelkedtek a beruházás költségei. A diákok egy részét átmenetileg Tata más épületeiben helyezték el, alakítottak ki számukra tantermeket. Nagy volt az összefogás, segített mindenki, Tata önkormányzata és Bencsik János országgyűlési képviselő is. 

A Vaszary-iskolában idén szeptemberben már mindenki a megszokott helyén kezdhette a tanévet.

Oroszlányban a József Attila, valamint Nagyigmándon a Pápay József Általános Iskola diákjai, tanárai és dolgozói pedig már 2022-ben kezdhették a megújult és kibővített iskolaépületben a tanévet. 

A napokban a TTK az EFOP mentén megvalósult projektjének pályázati szempontú projektzáró szakmai napjára került sor. A vendégeket, az érintett iskolák igazgatóit, a sajtó képviselőit Vereckei Judit, a TTK igazgatója köszöntötte. – „Csak az tudja, hogy meddig mentünk, aki látta, hogy honnan indultunk el” – a Jókai Mórtól származó idézet hűen kifejezi, hogy mennyi sok mun- ka után jutottunk el 2017-től az EMMI Fejlesztési Operatív Program Iskola 2020 pályázati felhívására elkészült program benyújtásától a 2023 évi projekt zárásáig. Mindig öröm beszámolni egy sikeres projektről, a mai esemény különösen az, hiszen az eddigi legnagyobb projektünket zártuk, mind költségvetésben, mind a megvalósult infrastruktúrát tekintve. A költségvetési keretünk többszöri kiegészítés után 5,5 milliárd forintot mutatott – tette még hozzá Vereckei Judit. 

A beruházások eredményeit taglalta előadásában dr. Takács Ádám, a TTK szakmai vezetője, mind a három iskolát külön is bemutatva. Az előadás után panelbeszélgetés következett az iskolák igazgatóival: Tóth Gáborral Oroszlányból (József Attila), Karsai Bálinttal Nagyigmándról (Pápay József) és Varga Edittel (Vaszary János). A projektzárón részt vett Popovics György vármegyei elnök, aki elmondta, hogy dicsérni jött: komoly ösz- szefogás kellett – nem csupán anyagilag – ehhez a feladathoz. Szükséges az, hogy az oktatási intézményrendszer fejlődjön. Lehetőleg minden diák számára elérhető legyen egy jó színvonalú hely, amely alatt nem csak az oktatás helyszíneit értette. 

Pápay József-iskola egy új, szabványos tornacsarnokkal bővült.

A József Attila-iskolában megvalósult többek között egy régóta várt, új balett-terem, akadálymentesítések, és mosdók, zuhanyzók, tantermek, szertárak készültek. A Pápay József-iskola egy új, szabványos tornacsarnokkal, egy természettudományos és digitális szaktanteremmel gyarapodott és az udvaron is kialakítottak egy sportpályát. A Vaszary-iskola is egy új tornacsarnokkal gazdagodott. Kiemelt cél volt, hogy olyan beruházásokat valósítsanak meg, ahol a dolgozók és a diákok szép és esztétikus környezetben végzik munkájukat, illetve tanulnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában