Emlék

2023.10.25. 21:00

Harminc éve avatták a csornai térplasztikát

Kisalföld.hu

A térplasztika ma is ott áll az autóbusz-pályaudvar előtti téren. Fotó: Cs. Kovács Attila

Csorna. Harminc éve különleges módon emlékeztek a forradalomra Csornán. 1993 októberében leplezték le az autóbusz-pályaudvar előtti parkban Herczeg Zoltán amatőr alkotó gránitból készült térplasztikáját. 

Braque francia festő- és szobrászművész egyik festményének újragondolását már a nyolcvanas évek elején elkészítette és zsűriztette a mester, de mivel nem volt az akkori politikai rendszer kegyeltje, a plasztika nem kerülhetett közterületre. A harminc éve tartott ünnepségen Néma Sándor tanár mondott ünnepi beszédet. Az alkotó és ő is tevékeny szereplője volt az 1956-os forradalom csornai eseményei­nek. Herczeg Zoltán a járási nemzeti tanács titkára, míg Néma Sándor az akkori lányiskola (mai Rákóczi) tanáraként az iskolai forradalmi bizottság elnöke volt. November 4-e után mindketten elszenvedői voltak a megtorlásnak. Harminc éve, a szobor leleplezése után a versmondásával oly sok csornai ünnepséget méltóvá varázsoló Gecsényi András szavalt. Ma már egyikük sincs köztünk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában