EzTörténtKisalföld

2023.10.09. 11:54

Erről írtunk 5 éve - A vétkes anya maga is áldozat

Múltidézés régi Kisalföldekkel.

Kisalföld.hu

5 éve – A vétkes anya maga is áldozat

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja a Győri Járási és Nyomozó Ügyészség azt a bolgár kismamát, aki okozója és áldozata egyben egy tavaly nyáron történt borzalmas balesetnek. Megírtuk, a rajkai határ közelében záróvonalon előzött és a kocsija busznak csapódott. Szülei a helyszínen meghaltak, babáját pedig ott kellett világra segíteni. Az anya szívszorító helyzete nyomatékos enyhítő körülmény lehet.

A bolgár anyuka tavaly augusztus 28-án rosszul előzött Rajka mellett, amikor családjával az új otthon, Németország felé tartott az M15-ösön. Állapotos volt, a nyolcadik hónapban járt. A jobb oldali ülésen férje ült, hátul utaztak szülei, köztük pedig egyéves gyermeke foglalt helyet. Az anya a záróvonalon átvágva akart megelőzni egy lengyel turistabuszt, de teherautóval találta magát szemben, s a hirtelen visszarántott kocsi hátulja a busznak ütődött. A buszon ötvenheten utaztak, szemtanúk szerint közülük többen keresztet vetettek annak láttán, ami az ütközés után történt. Az autó a tetejére borult, többször is átfordult rajta, s az út melletti füvön állt meg. A pörgéstől kiestek a hátul ülők: a nő szülei, akik nem voltak bekötve, s velük zuhant ki a becsatolt csecsemő. Az idősebb szülők azonnal meghaltak.

Egyéves unokájuk arckoponya-sérülést szenvedett, az autót vezető anyukájának pedig eltört a nyakcsigolyája, később kiderült: millimétereken múlott, hogy nem bénult le. A helyszínen császármetszést végeztek, babája egészségesen jött a világra, s az ügyészségtől tudjuk, hogy kisfiú lett. A buszon ülők karcolás nélkül megúszták, az apának pedig zúzódásai lettek, de a lelki sebet elképzelni sem lehet. Családját mentőhelikopter vitte Győrbe. Az eset azért is emlékezetes, mert amíg felesége és gyermeke az intenzíven feküdt, a családfő a győri Petz kórház előtti füvön éjszakázott az odaérkező rokonokkal, amiért migránsnak nézték őket és egy telefonos bejelentés alapján igazoltatták is őket a rendőrök.

Dr. Gál Katalin ügyészségi szóvivőtől úgy tudjuk: az ügyészség indítványa az, hogy a bíróság a vádlott távollétében hozhasson ítéletet, amire lehetőséget ad a törvény. A baleset okozását egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik, de az, hogy az anya maga is áldozat, nyomatékos enyhítő körülmény lehet. Az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztésre tesz indítványt.

 

10 éve – Falvak, ahol mindenki dolgozik

Országosan tizenhét településen, megyénkben Ebergőcön és Cséren nincs munkanélküli. Ezernél több munkaképes körében Kópháza áll a legjobban: ott 1416-ból csak 11-en keresnek állást. Ausztria közelsége is csökkenti a megyében munka nélkül maradtak számát. „Jó érzés, hogy nincs a faluban munkanélküli, szorgalmas emberek laknak erre. A fiatalok Sopronban találtak állást, de akad, aki helyben gazdálkodik”- mondta az ebergőci Horváth Sándorné, aki bár már nyugdíjas, korábban dolgozott termelőszövetkezetben, s „SZOT-üdülőben” is.

Győr-Moson-Sopron megyében idén júliusban 8578 munkanélkülit regisztráltak, mely több mint félezres csökkenést mutat az előző év azonos időszakához képest. A munkanélküliségi ráta 4,2 százalék, Győr-Moson-Sopron megyében a legalacsonyabb. Országosan tizenhét, megyénkben két olyan települést találunk, ahol nincs munkanélküli.

A már említett alig 150 lelkes Ebergőcön mind a 84 „aktívkorú” helyinek van állása, s ugyanez a helyzet a megye legkisebb falvában, Cséren élő 25keresőképes emberrel is. „Büszkék vagyunk rá, bár ennek nyilván egyik oka, hogy kis falu a miénk. A másik viszont az, hogy mindenki próbál elhelyezkedni, helyben munkalehetőség nincs, Ausztria 50 kilométer, így nem annyira vonzó, de a környékbeli településeken mindenki talált állást” – mondta Várallyay István cseh polgármester. Mindössze egy állástalant tartanak nyilván Völcsejen, Vadosfán, Hidegségen, Maglócán, Mérgesen, Nemeskéren és Potyondon. A munkavállaló korúak számához képest alig akad munkanélküli Kópházán, ahol 1416-bólmindössze 11-en nem dolgoznak. Fertőszentmiklóson 2445 munkába járóra 25, Jánossomorján 4145-re 65 állástalan jut. Ez a felsorolt településeken mindössze egy százalék körüli érték. A legrosszabb mutatóval(8,82 százalék) két rábaközi falu, Rábasebes és Cakóháza rendelkezik. Mindkettő esetében 34 helyi munkavállalóból három keres állást. Bózi Arnold, a Pannonwork munkaerő-kölcsönző cég területi vezetője elmondta: a megyében a jól működő ipar és Ausztria közelsége miatt kiemelkedőek az adatok. „Lassan a válság előtti állapotok jönnek vissza, amikor szakemberhiánnyal küszködtünk. Helytálló az a megállapítás, hogy aki itt a megyében dolgozni szeretne, az biztosan talál magának valamilyen munkát” – mondta.

20 éve – Nem csodaszer, de jótékony

Az osztrák becsületrenddel kitüntetett dr. Dávid Tamás professzor kutatásáról hamarosan dokumentumfilm készül. A professzor az őserdő mélyén ismerte meg az indiánok különleges teakeverékét, ami erősíti az immunrendszert és kitűnő hatással van a rákos betegek szervezetére. A készítmény elismert daganatgátló hatása ellenére Magyarországon továbbra sem kapható.

Amint arról lapunkban korábban (2003. április 4.) már beszámoltunk, dr. Dávid Tamás az osztrák egészségügyi minisztérium megbízásából a világ minden táján immunstimuláló és antitumorális növényi anyagokat gyűjt. Ennek során jutott el Dél-Amerikába, ahol a yanomami indiánok sámánjának unokáját sikeresen operálta meg csípő dysplasiával. Az őserdő mélyén megismerte az indiánok különleges teakeverékét, melynek alapanyagait, majd koncentrátumát megvizsgálva észrevette, hogy az erősíti az immunrendszert és kitűnő hatással van a rákos betegek szervezetére. Dávid professzor nemrég érkezett haza Dél-Amerikából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában