Súlyos sérülést szenvedett az egyik versenyző

2023.10.17. 16:59

A rendőri tiltás ellenére hajtott a legjobb magyar bringások elé Pannonhalmán - Vádat emeltek a 68 éves férfi ellen

Mint emlékezetes, tavaly súlyos baleset történt a kerékpáros országos bajnokságon Pannonhalmán, amikor egy autós a tiltás ellenére a bringások elé hajtott a kisváros közelében. A Győri Járási Ügyészség kedden közúti baleset gondatlan okozása miatt emelt vádat egy 66 éves sofőrrel szemben.

Kisalföld.hu

Az élbolyban haladó négy versenyző, körülbelül 46-55 km/h sebességgel haladt Pannonhalmán, amikor a baleset történt. Felvételünk a tavalyi OB-n készült. Fotó: Csapó Balázs (Kisalföld-archívum)

Kulcscsont- és bordatörést szenvedett a kiváló sprinter

Nagyjából 50 kilométert tett meg a mezőny, amikor a súlyos baleset történt, egy idős sofőr a versenyzők közé hajtott. Az esetet súlyosbítja, hogy a vezető a rendőri tiltás ellenére kanyarodott váratlanul a lezárt pályára az ötfős szökevénycsoport elé. Négyen nagyot buktak, a legrosszabbul a kiváló sprinter, Gönczy Gergő járt, ő kulcscsont- és bordatörést szenvedett, a sportolót még aznap meg is operálták a Petz-kórházban.

"Tavaly júniusban rendezték meg Pannonhalmán a Magyar Kerékpáros Szövetség Felnőtt Férfi és Női Országúti Bajnokság pannonhalmi körversenyét" - kezdte friss közleményét a Győri Járási Ügyészség.

"A verseny során a részleges rendőri zárás ellenére a versenypályának kijelölt útszakaszra felkanyarodott a 66 éves elkövető. Mikor az élbolyt felvezető motoros rendőr utolérte a férfit, fény- és hangjelzéssel valamint kézjelzéssel is jelzett neki, hogy az út jobb oldalára húzódjon le.

A vádlott a rendőri jelzésnek nem tett eleget, jobbra húzódás helyett úgy döntött, hogy balra, egy kapubejáróba kanyarodik be. Ennek során azonban nem győződött meg arról, hogy az élbolyban haladó négy versenyző, kb. 46-55 km/h sebességgel haladva utolérte őt. A terhelt ennek ellenére megkezdte a balra kanyarodást, és a négy kerékpáros elé kanyarodott, akik már nem tudtak megállni, a gépkocsi hátuljának ütköztek.

A baleset során egy versenyző könnyű, egy pedig súlyos sérüléseket szenvedett, valamint jelentős anyagi kár keletkezett a kerékpárokban. A sofőr közlekedése során megszegte a KRESZ rendőri jelzésekkel és a bekanyarodással kapcsolatos szabályokat. Ellene közúti baleset gondatlan okozása miatt emelt vádat az ügyészség, mely bűncselekmény büntetési tétele egy évig terjedő szabadságvesztés, valamint az ügyészség indítványozta, hogy az elkövetőt a bíróság tiltsa el a közúti járművek vezetésétől" - közölte portálunkkal a Győri Járási Ügyészség.

Az ügyben az érdemi döntést várhatóan a Győri Járásbíróság hozza majd meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában