Tanulás

2023.09.14. 18:08

Tanévnyitó a mosonmagyaróvári Nyugdíjas Egyetem - fotók

Ünnepélyes tanévnyitóval indult csütörtökön a XIII. Mosonmagyaróvári Nyugdíjas Egyetem, melyen elsőként Juhász Bálint, a Hansági Múzeum művészettörténésze Tallós Prohászka István életpályájáról, munkásságáról mesélt.

Mészely Réka

A helyi önkormányzat, a Széchenyi-egyetem mosonmagyaróvári kara és a Kisalföld által szervezett Nyugdíjas Egyetem tizenharmadik tanévéhez érkezett. A tanévnyitón az egybegyűlteket Iváncsics János mosonmagyaróvári alpolgármester és Varga Ottó, a Kisalföld főszerkesztője köszöntötte, kiemelve a programsorozat fontosságát és sikerét, melynek keretében a résztvevők általános műveltségüket és tudásukat pallérozhatják. A tanévet dr. Tóth Tamás, a Széchenyi Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar dékánja nyitotta meg.

Tallós Prohászka István halálának évfordulója alkalmából jövő év novemberében a somorjai születésű festőművész életművéből átfogó kiállítást tervez a Hansági Múzeum. Juhász Bálint, a Képző- és Iparművészeti Gyűjtemény kurátora gyűjtőmunkáját már javában meg is kezdte, és ebből nyújtott ízelítőt a hallgatóságnak.

A művészettörténész mesélt a két világháború közötti csehszlovák képzőművészet sokoldalú, prominens képviselőjének az életpályájáról, fotókkal, festményekkel illusztrálva előadását. Prohászka kispolgári család szülötte volt, tősgyökeres csallóközi. Berlinben sikerült az -izmusok világával megismerkednie. 1948-ban költözött Mosonmagyaróvárra, ahol eleinte a Duna utca 10.-ben, majd a Városkapu tér 5.-ben lakott. 1952-ben hozta létre a Mosonmagyaróvári Képzőművészeti Szakkör és Munkacsoportot.

Megtudhattuk, hogy a Hansági Múzeumban festményeket és fotókat is őriznek, melyek Tallós Prohászka Istvánhoz köthetőek, illetve sok magánszemélynél is vannak hasonló relikviák, illetve Iváncsics János felhívta a figyelmet a Városházán látható alkotására is.

A rendezvényre ellátogattak a néhai művész családtagjai is: menye, unokája, dédunokája és ükunokája.

Szívet melengető, ahogy a nagypapám emlékét ápolják, hogy utcát neveztek el róla és nagy öröm volt most ez az előadás is nekünk

– mondta el a Kisalföldnek Tallós Ágnes, aki unokaként még emlékszik a festőművész nagypapára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában