Helyreállítás

2023.09.19. 09:29

Gesztenyefát döntött a vihar a 154 éves keresztre Babóton - Egy helyi vállalkozó saját költségén újíttatta fel

Cs. Kovács Attila

Nyikos Gábor újíttatta fel, dr. Szaradics József szentelte meg a keresztet.

Fotó: Cs. Kovács Attila

Egy júliusi vihar tönkretette Babóton a veszkényi út mellett álló Pintér-Hancz-keresztet. A szakrális emléket Pintér Gergely és felesége, Hancz Anna emeltették, "Örök emlékül" 1869-ben. A körülötte álló gesztenyefák közül egyet a hatalmas szél kidöntött, a törzse pedig a keresztre esett. Az emlékmű apró darabokra tört, csupán a közepe maradt épen, ahol a Mária-dombormű van.

Képek arról, hogy hogyan festett az összetört kereszt júliusban:

Molnár János, Babót polgármestere elmondta: a helyieket megrendítette az esemény, hiszen a Piéta ott állt a faluba vezető út mentén, százötvennégy éve. Keresték a megoldást, hogyan tudják helyreállítani, amikor egy helyi vállalkozó jelezte segítő szándékát.

- Nyikos Gábor vállalta a restaurálás költségeit, a fémkerítést pedig saját cége állította fel. Nagyon hálásak vagyunk neki ezért és köszönetet illet valamennyi szakembert, aki részt vett a helyreállításban - fogalmazott Molnár János és hozzátette: Nyikos Gábor nem először tett tanúbizonyságot segítő szándékáról. Az önkormányzat eddig bármilyen kéréssel is fordult hozzá, igyekezett lehetőségei szerint támogatni a települést.

A Pintér-Hancz-keresztet, miután elkészült, dr. Szaradics József plébános szentelte fel és kért áldást az arra közlekedőkre és a mellette imádkozókra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában