kisalfold.hu videó

2023.09.11. 19:18

Emlékmű és futás a békéért magyar-osztrák-szlovák hármashatáron Rajka mellett - galéria, videó

A magyar-osztrák-szlovák hármashatáron avattak emlékművet a béke jegyében hétfőn, és ebben a szellemiségben futottak, lufit és galambot is röptettek és békefáklyát gyújtottak.

Mészely Réka

A béke jegyében futottak a nemzetek képviselői Alexander Weninger Németjárfaluból, Gabriela Ferenčáková Dunacsúnyból és Kiss Vince Rajkáról köszöntötte az egybegyűlteket. Alexander Weninger Németjárfaluból, Gabriela Ferenčáková Dunacsúnyból és Kiss Vince Rajkáról leplezte le az emlékművet. Fotó: Kerekes István

Sri Chinmoy meditációs mester 1987-ben indította útjára a Békefutást a szeretet, béke és egység jegyében. Sportolóként, filozófusként, zenészként, képzőművészként és költőként, egész rendkívüli életművével ugyanezt a szellemiséget képviselte. Hazánk 1998-ban csatlakozott a ma 153 országot felsorakoztató Sri Chinmoy Békevirág Nemzetekhez. A Békevirág program részeként világszerte több nevezetes helyet ajánlottak a világbékének, így többek közt számos országhatár mellett a Tadzs Mahalt, a Sydney Operaházat, a Mt. Everestet és a Niagara vízesést. Magyarországon az osztrák-magyar-szlovén hármashatár után a magyar-osztrák-szlovák hármashatáron hívták fel a figyelmet a világbékére.

A béke velünk kezdődik, minden egyes ember szívében, és valamennyien tehetünk egy jobb világért – hívták fel a figyelmet a hármashatáron lévő szoborparkban tartott ünnepen hétfőn. Mint elhangzott, a jelenlévő településvezetők is jó példái arra, hogy lehet együttműködés a szomszédos nemzetek között.

– A világban most van a legnagyobb szükség, hogy a békére felhívjuk a figyelmet – emelte ki köszöntőjében Kiss Vince rajkai polgármester, aki szerint a hármashatár térségét az itt élő nemzetek békés együttélése jellemzi, ami példaként szolgálhat a világ számos pontján.

Gabriela Ferenčáková, Dunacsúny polgármestere emlékeztetett, hogy itt nemrég még szögesdrót állt, ami elválasztotta a családokat, barátokat egymástól. Fontos átadni a béke eszméjét a gyermekeinknek, hogy ne kelljen hasonlót átélniük, mint Ukrajnában vagy Afrikában.

– A béke nem egy magától értetődő dolog, azért dolgozni, tenni kell, ápolni azt – vélekedett Alexander Weninger, németjárfalui képviselő, aki Gandhi, Gorbacsov és John Lennon gondolatait idézte a békéről.

A hármashatáron lévő szoborpark egy új emlékművel gazdagodott, rajta a három nemzet és angol nyelvű felirattal hirdetve, hogy ezt a helyet a béke eszményének ajánlják, és hogy a világbéke az egyes emberek szívében kezdődik.

A béke jegyében fáklyát adtak körbe a résztvevőknek, lufikat engedtek fel, a települések képviselői galambokat, majd békefutás indult több nemzet részvételével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában