Tűzzsonglőrök, tűzijáték, szimfonikus koncert

2023.08.22. 10:53

Szent István-nap Tatabányán - Fotók

A hagyományokhoz hűen, de új helyszínen is ünnepelhették a tatabányaiak augusztus 20-át. A hagyomány szerint az ünnepi szentmise a Szűz Mária Szent Neve katolikus templomban kezdődött, a szertartást Gedő Attila címzetes esperes mutatta be, majd megszentelte a kenyeret.

Kiss T. József

A Szent István-szoborhoz tartó menet élén Bencsik János országgyűlési képviselő, Szűcsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere és John Katalin, Felsőgalla önkormányzati képviselője haladtak, és hozták a megszentelt cipókat, hogy azokat az ünnepség végén körbekínálják. Beszédet Szűcsné Posztovics Ilona és John Katalin mondott. Közreműködött a Felsőgallai Német Nemzetiségi Dalkör. Koszorúkat helyezett el Szűcsné Posztovics Ilona polgármester, John Katalin képviselő, Bencsik János országgyűlési képviselő, a német nemzetiségi önkormányzat és a helyi iskola, óvoda képviselői.

 

„Ünneplünk ezen a napon, és emlékezünk az államalapításunkra, államalapító Szent István királyunkra. Őrizzük önálló államiságunkat. Nem kis teljesítmény volt ez, köszönhető ez az országépítő elődöknek. Ez az ország sok mindent túlélt, él és élni fog a jövőben is. A Szent István-i úton járunk, a hit az alapja az életünknek, hit nélkül nincs szeretet, szeretet nélkül nincs hit” – mondta beszédében Szűcsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere.

Az ünnepi események már a megyeháza előtti új téren váltották egymást. A kenyérszentelést és köszöntőt Gedő Attila címzetes esperes és Szűcsné Posztovics Ilona polgármester tartották.

Az egész napos programok délelőtt 10 órától este 10-ig tartottak. A tatabányai Bárdos Lajos Vegyeskar és a Tatabányai Árpád Gimnázium diákjai az éppen 40 évvel ezelőtt bemutatott István, a király rockoperából adtak elő dalokat. Később a Bányász Táncegyüttes a Dűvő zenekarral együtt teremtették meg a jó alaphangulatot. A gyerekek interaktív mesejátékon vehettek részt, a „Sanyi, Én és a Gyerekek” című produkcióban.

Befejeződött a második alkalommal meghirdetett „Tatabánya kenyere” című kenyérsütő verseny, melyre idén tízen neveztek. Az otthon megsütött kenyereket szakmai zsűri értékelte. Tóth Krisztina, az egyik zsűritag és kollégája, Tenke Gergő az otthoni kenyérsütésről tartottak előadást, bemutatót. A Tatabánya kenyerének díjazottjai: hagyományos kenyér kategória: Pintér  Zsuzsanna; innovatív kenyér kategória: Lehrreichné Salánki Anita, ő nyerte meg a „Tatabánya kenyere” díjat is káposztás kenyerével. A zsűri elnöke, Takács János pékmester különdíját Iványi Zsófia érdemelte ki.

Még egy gasztronómiai finomságot kóstolhattak meg az édesszájúak. Magyarország tortáját ízlelhették meg, amelyet idén Lakatos Pál szigetszentmiklósi cukrászmester készített el „Spicces Füge Respektus” fantázianévvel. Tatabányán a Gála cukrászda készítette el az ország tortáját.

Este tíz óra körül látványos tűzijátékkal értek véget a Szent István-napi programok a megyeháza előtti téren. A fény- és hangeffektusok sikerét csak fokozta Tatabánya Város Szimfonikus Zenekarának élő koncertje, amelyen az István, a király című rockoperából is  csendültek fel dallamok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában