Előadások

2023.08.20. 08:30

Mosonmagyaróvári Nyugdíjas Egyetem: hasznos tudás találkozásokkal

Hónapról hónapra izgalmas előadásokkal készültek a mosonmagyaróvári Nyugdíjas Egyetem szervezői. Sokan a kezdetek óta járnak a rendezvényre, köztük Jáni Lajos, a Mosonmagyaróvári Kertbarát Kör elnöke is.

Mészely Réka

Jáni Lajos (jobbra) átveszi a Nyugdíjas Egyetem oklevelét. Fotó: Kerekes István

A mosonmagyaróvári Nyugdíjas Egyetem egyik legszorgalmasabb hallgatóját, Jáni Lajost kérdeztük a mosonmagyar­óvári önkormányzat, az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar és a Kisalföld által szervezett programsorozatról. 

„A Nyugdíjas Egyetemre a kezdetektől járok. Nagy öröm, amikor olyan előadókat hallgatok meg, akikkel egyébként nem tudnék találkozni. Így említhetném az Állatorvostudományi Egyetem rektorának, dr. Sótonyi Péternek az elő­adását, a csillagászattal kapcsolatos témát, dr. Csicsmann Lászlónak a Közel-Kelet térségéről szóló ismertetőjét, és az élelmiszer-hulladékokról szóló előadást, amelyet Gombkötő Nóra egyetemi docens tartott. Szilágyi Miklós karnagy a fúvószene történetébe avatott be, sőt, meglepetésként dalra is fakasztotta a részt vevő nyugdíjas hallgatókat, mégpedig kánonban” – idézett fel néhány témát Jáni Lajos. 

„Szeretek eljárni az előadások sokszínűsége, az ismerős nyugdíjasokkal való beszélgetés, és nem utolsósorban a szerzett ismeretek miatt. El tudnék képzelni még egészségügyi, életmentő előadásokat, országunk történelmi nevezetességeinek bemutatását, kalandos utazásról szóló beszámolót, beavatást a fotózás, a jó kép készítésének művészetébe, egy festőművész előadását, a tavaszi gyümölcsfák metszéséről, közvetlen térségünkről, a Szigetközről szóló tájékoztatást, a korosabb korosztályt fenyegető betegségek megelőzésének, illetve a gyógyulás elősegítésének témáját, de a gyógynövényekről is szívesen hallgatnék beszámolót, hogy csak néhányat említsek” – vélekedett a kertbarátok elnöke. 

Hozzátette: „A nyugdíjas korosztály nehezen szánja el magát hosszabb előadások meghallgatására, az egyórás műsorok előnyösek, és a közlekedés is megoldható az egyetemi előadásra. Az ismerősökkel való találkozás, a problémák megbeszélése a program előtt és után húzóerőt ad mindenkinek.” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában