kisalfold.hu videó

2023.08.15. 13:39

Elkészült a Vármegyei Rendezvényközpont Győrben - fotók, videó

Az egykor itt járt Kádár János nem ismerne az épületre. Körbejártuk a vármegye új rendezvényházát. Az épület ünnepélyes átadására egyben az első rendezvényre csütörtökön a díszközgyűléssel kerül sor.

Barki Andrea

Fotó: Rákóczy Ádám

A vármegyei területfejlesztési keretből és jelentős kormányzati támogatással elkészült a Vármegyei Rendezvényközpont. Az egykori MSZMP pártcsónakház több évtizedes tetszhalott állapotából újjászületve, a csodás Mosoni-Duna parton újra bekapcsolódik a város és a vármegye életébe – mutatta be tegnap Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei önkormányzat elnöke az új, 666 négyzetméteres épületet a sajtó képviselőinek.

A korábban MSZMP pártcsónakházként működő épület teljes megújuláson ment keresztül, hiszen az alapoktól teljesen újjá épült. Az elnök fotókon mutatta be, milyen siralmas állapotban volt az épület, itt-ott fák nőttek a teraszon.Megköszönte a Kádár Mihály vezette tervezők (TSPC kft.), és a kivitelezők (Szabó és Társa Kft. és az ERDA Szolg. Kft.) lelkiismeretes munkáját. – 2021. áprilisában írtuk alá a kivitelezővel a szerződést, idén március 27-én volt a bokréta ünnepség és augusztus 17-én már az első rendezvényt tartjuk az épületben – vázolta röviden a történéseket az elnök. – 10-11 évvel ezelőtt a vármegyei önkormányzat a mai kormányhivatal épületéből a jelenlegi helyére költözött, ám az a rendezvények, testületi ülések megtartására, delegációk fogadására alkalmatlan. Nagyobb eseményekre bérelnünk kellett termeket. Az volt az álmunk, hogy teremtsünk egy ülés -és rendezvénytermet. Így jött létre ez az épület a lehető legkorszerűbb technológiával. Mindenki szívét-lelkét beletette a munkába. Napelem, hőszivattyú, megfelelő szigetelés gondoskodik arról, hogy nulla energia igényű legyen az épület. Minden olyan funkciót beletettünk, hogy a későbbiekben akár külsős rendezvényeknek is helyet tudjunk biztosítani.

Az épület földszintjét úgy alakították ki, hogy könnyen takaríthatók legyenek, ha a Duna belátogatna az épületbe. Öltözők, mosdók várják a szabadtéri rendezvények résztvevőit és a vizitúrázókat. A rendezvényre érkezők a ruhatárba le tudják tenni a kabátjukat majd lifttel vagy lépcsőn jutnak fel az emeleti rendezvény térbe. Egy sajtószoba is épült a sajtó részére, hogy közvetíteni lehessen a programokról.

A 150 fő befogadására képes rendezvényterem kivételes panorámával rendelkezik, a Duna a földig érő ablakokon két oldalról is látszik. A termet mobil falakkal többfelé felé lehet osztani, így kisebb -nagyobb termet lehet kialakítani. Új lépcső épült a vízpart közvetlen megközelítésre, ahova még egy stéget is terveznek, hogy a vizitúrázók ki tudjanak szállni.

Az épület felújítására a vármegye területfejlesztési keret energetikai forrásaiból bruttó 730 millió, kormányzati támogatás további 130 millió forintot fordítottak, valamint mintegy százmillió forint saját forrást biztosítottak a berendezéshez, hogy egy rendezvénytechnikailag is működőképes, 21. századi épület keljen életre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában