Ingatlanvásárlásra, járműre, eszközökre

2023.08.05. 12:46

Egymilliárd forintra pályázhatnak a civilek

Megjelentette legújabb, a civil szervezetek számára kiírt pályázati lehetőségét a Magyar Falu Program. Egymilliárd forint áll rendelkezésre, amit ingatlanra, járműre, eszközökre, illetve programokra költhetnek a szervezetek.

Cs. Kovács Attila

A szanyi Bokréta Néptáncegyüttes még nem pályázott „falus” pályázatra, de vezetőjük szerint most tanulmányozzák a kiírást.

Forrás: Bokréta Néptáncegyüttes Szany / Facebook

A szervezetek augusztus 31-ig nyújthatják be igényeiket négy célterületen – tájékoztatott róla Gyopáros Alpár, a Magyar Falu Programért felelős kormánybiztos. A civilek pályázhatnak támogatásért ingatlanvásárlásra vagy már meglévő felújítására, illetve gépjárműbeszerzésre, ezekre legfeljebb hét-hét millió forintért. Eszközök beszerzéséhez, valamint rendezvények és programok szervezéséhez maximum kétmillió forintot kérhetnek. Amelyik szervezet korábban már sikerrel pályázott ingatlan- vagy járművásárlásra, nem kérhet. 

Gyopáros Alpár kifejtette: a falusi civil szervezetek hagyományőrző, értékmentő, közösségépítő csoportok, melyek erősítik egy-egy település közösségi életét. „Ezek mellett valamilyen tematikus tevékenységet folytatnak. Például önkéntes tűzoltók, polgárőrök, faluszépítő vagy karitatív egyesületek” – jegyezte meg. Hozzátette: a Falusi Civil Alap pályázatot 2020-ban hirdették meg először. Az elmúlt három évben közel kétezer településen több mint hatezer szervezet kapott támogatást mintegy húszmilliárd forint értékben. 

A szanyi Bokréta Néptáncegyüttes eddig még nem indult a Magyar Falu Program pályázatain. Kontreczné Németh Nikoletta, a csoport vezetője azonban érdeklődésünkre elmondta: már tanulmányozzák a kiírást. 

„A támogatásra természetesen az egyesületünknek is szüksége van. Átnézzük a lehetőségeket, a pályázati feltételeket, és közösen eldöntjük majd, hogy melyik területet célozzuk be” – jegyezte meg. 

Az elmúlt években a programnak a polgárőr-egyesületek is kedvezményezettjei voltak. Számos településen újították fel vagy alakították át irodáikat, vagy vásároltak új gépjárművet. Így gyarapodott például az écsi és a gönyűi egyesület is. Páliban új bázist építhettek a polgárőrök, míg a rábapordányi tűzoltók eszközbeszerzésre kaptak támogatást. 
A Kónyi Hagyományőrző és Kulturális Egyesület egy házat vásárolt, melynek felújításához is kaptak forrást. A Falusi Civil Alap keretből elnyert 6 millióból valósult meg a darnózseli tűzoltószertár tetőszerkezetének cseréje. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában