Helytörténeti és kézműves nyári tábor

2023.07.12. 10:22

A komáromi mesterségeket vette górcső alá a Klapka György Múzeum nyári tábora

Július 7-én, pénteken ért véget a Komáromi Klapka György Múzeum helytörténeti és kézműves nyári tábora a Kecskés László Emlékházban és kertjében. A tábor Komárom önkormányzata jóvoltából ingyenes volt, a történelem iránt fogékony, jó tanuló gyerekeket az iskolaigazgatók ajánlották. A hét eseményeiről Számadó Emese múzeumigazgatóval be­szélgettünk.

Szinak Evelyn

Az igazgatónő elmondta, hogy ez a második táboruk volt, tavaly már szerveztek egyet. Az idei témáját a régi komáromi mesterségek adták. Az ötletet többek között abból merítették, hogy az emlékház egykori lakójának, Kecskés László helytörténésznek 1987-ben jelent meg a Komáromi mesterségek című könyve, amelyet a múzeum már feldolgozott időszaki kiállításokon, színjáték formájában és most a nyári táborban. 

A történelem iránt érdeklődő gyerekeknek szervezett tartalmas és izgalmas tábort a komáromi múzeum. FOTÓ: Klapka György Múzeum

„A tematika alapján Langshadl-Antal Zsuzsanna múzeumpedagógus dolgozta ki a foglalkozásokat. Mindennap egy mesterséggel foglalkoztunk. Reggel Pokornyi Gábor történész tartott egy rövid történeti áttekintés a témában, majd kézműveskedtünk, kiállításokat vagy hagyományőrző bemutatót néztünk. Vendégünk volt Schmelcz Márk huszár hagyományőrző, aki a huszárviseletet és a komáromi csizmadiák által készített huszárcsizmát is bemutatta, és a szekeresgazda-családból származó Kelemen István, aki a gazdák életmódjáról és híres viseletéről mesélt. Ábrahám Tamás történész kollégánk pedig a halászokról tartott érzékletes bemutatót. Nagy sikere volt az aranymosó napnak, amikor a szőnyi Duna-parton felállított mosópadon mostuk ki a Dunából az aranyat. Ellátogattunk a Duna Menti Múzeumba, ahol Sipos Anna néprajzkutató bemutatta a komáromi asztalosok által készített festett templombelsőkről rendezett kiállítását, és természetesen megnéztük a Brigetio Öröksége Látogatóközpontot és dr. Juba Ferenc magyar tengerészettörténeti kiállítását is” – árulta el a részleteket Számadó Emese. 

Szerencsére egész héten jó idő volt, így a foglalkozások egy része a Pokornyi János gondnok által szépen karbantartott kertben zajlott. 

Az egyhetes tábor végén, pénteken délután vendégül látták a szülőket, akik a rögtönzött kiállításon megnézhették a gyermekek alkotásait. Végül a résztvevők és a tábort lebonyolító múzeumi kollégák is emléklapot kaptak. 

„Úgy gondolom, hogy családias légkörű, tartalmas, kreatív és sok-sok játékkal teli programban volt részük a részt vevő gyerekeknek” – tette hozzá az igazgatónő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában