kisalfold.hu videó

2023.06.13. 18:11

Megnyitotta kapuit a soproni Múzeumnegyed - Fotók, videó

Új és korszerű Múzeumnegyedet alakítottak ki Sopron szívében a Fabricius-ház, a Tábornok-ház és a Storno-ház összekötésével. Az átadó ünnepséget kedden tartották.

Varga Henrietta

Fotó: Máthé Daniella

Hivatalosan is megnyitotta kapuit a soproni Múzeumnegyed június 13-án a helyiek és a városba látogatók legnagyobb örömére. A fejlesztés kormányzati támogatással, több mint 3 milliárd forintból, a Modern Városok Program keretében jött létre.

A Storno-, a Fabricius- és a Tábornok-ház, valamint a Tűztorony összekapcsolásával egy különleges múzeumi tér jött létre, a közös udvar fölé üvegtető került, egészen különleges hangulatot adva a kiállítótermeknek. Az átjáróknak, emeleteknek, szinteltolásoknak, az izgalmas zugoknak és tereknek köszönhetően a látogatók úgy érezhetik, mintha egy labirintusban sétálnának.

Az érdeklődők számtalan interaktív elemmel találkozhatnak, vannak aktivitásra ösztönzők és olyanok is, melyek inkább közvetve hatnak a betérők érzékeire. A kiállítótereknél a látogatók QR-kóddal elérhető információkat, érintőképernyős monitorokat találnak, melyekkel részletesebben megismerhetik az adott témát. Izgalmas időutazáson vehetnek részt, hiszen a termekben egyszerre elevenedik meg múlt és jelen. A több mint tíz állandó kiállítás mellett a múzeum munkatársai időszakos bemutatókkal is készülnek, amelyeknek a Fabricius-ház galériája ad otthont.

A vendégeket Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója köszöntötte, majd Farkas Ciprián Sopron polgármestere méltatta beszédében a Múzeumnegyed kialakítását. Kiemelte, ahogy a három ház egybefortt Sopron történetével, épp úgy forrt egybe a három épület is az új létesítményben. Méltó módon mutatja be a városba látogató vendégeknek mindazt a kincset, amelyre a Soproniak büszkék lehetnek.

Barcza Attila országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy az új Múzeumnegyed Sopron büszkesége. Az épületegyüttes egyedi építészeti megoldásokkal ötvözi a tradicionális múltat, a XXI. századnak megfelelő infrastruktúrájának és a mai élménypedagógiának megfelelő elemek használatával pedig a múzeum komoly vonzerőt jelent a turisztika kihívásaiban.

A kormány és Lázár János építési és közlekedési miniszter nevében Csepreghy Nándor parlamenti államtitkár szólt azokról a soproni fejlesztésekről, amelynek egyik eleme a Múzeumnegyed. 2010 óta a kormány 350 milliárd forint fejlesztési forrást biztosított Sopronnak, amellyel élt a város, a maximumot kihozva a lehetőségekből.

A Múzeumnegyed ünnepi megnyitóján a meghívott vendégek mellett Tóth Éva tanácsnok asszony, Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek is részt vettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában