Madárvédelem

2023.06.30. 13:14

Kivágták a bagoly-család alól a fát Tét környékén - videó, fotók

Nagy Amélia, a téti Madármentsvár madármentője lett a mostohaanyukája négy fülesbagoly-fiókának. A fát, amelyen éltek, hiába keresi az anyjuk. Kivágták...

Bella Violetta

Ahogy a madarak nőnek, egyre több táplálékra van szükségük. Fotó: Bella Violetta

Egy Téttel szomszédos településen vágták ki a fasort, ahonnan Nagy Améliához kerültek a baglyok.

– Régen apáink februárban vágtak utoljára fát. Amint a fa nedvességbe szökken és elindul benne az élet, kihajt, és a madarak, rovarok is megjelennek – mondta a Kisalföldnek a Hortobágyi Nemzeti Park hivatalos mentőhelyének munkatársa. – Rengeteg probléma van abból, hogy tojásokkal, fészkekkel teli fákat és bokrokat vágnak ki. Ha valamit vágni kell, várjanak őszig, de legalább nyárig, hogy a fiókák kirepülhessenek. Én ezt kegyetlenségnek tartom.

Az irtásból vitték Améliához a bagolyfészket egy fenyő tetejéről. Van madár, amelyik még tojásként került hozzá. Nem sok esélyt adott arra, hogy kikel, de végül sikerült melegen tartani és az erőfeszítés meghozta az eredményt. Az egyik fióka így is sokkal kisebb, valószínűleg óvatlan testvérei roncsolták össze a lábát. Ezt a csöppséget műteni is kellett. Amélia hálás az orvosnak, hogy ingyen látta el. A többiek számára már épül a röpde.

Csirkenyak, marhaszív, egér, sok vitamin és mészpótlás, havonta nagyjából kétszázezer forintjába kerül az önkéntesnek a táplálás úgy, hogy jutányos áron jut hozzájuk. Ám ahogy a madarak nőnek, egyre többet esznek.

Nagy Amélia, a téti Madármentsvár madármentője.

Amélia szerint büntetést érdemelne az, aki a fát kivágta, de legalábbis neki kellene állnia a madarak mentésének költségeit. Sérült szárnyú, megégett varjú és áramütést szenvedett vércse is gyógyulgat a Madárments-várban. A cél, hogy szabadon engedjék őket. Árpáson van tanyája az erdőszélen Améliáéknak, ott szeretné elengedni a baglyokat, de addig még sokat kell erősödniük és megtanulniuk az önálló életet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában