Túl az első életmentő műtéten - Az ásványrárói pici lányra, Lénára májtranszplantáció vár Németországban

Már túl van egy életmentő műtéten és most májtranszplantációra vár az az ásványrárói kislány, akinek gyógyulásáért sokan szorítanak. Tamás Léna családja mellé sokan odaálltak ebben a nehéz időszakban.

Mészely Réka

A kis Léna májtranszplantációra vár. Családja mindent megtesz, hogy a kislány egészséges, teljes életet élhessen. Fotó: Kerekes István

  • Egy csütörtöki vérvétel Budapesten mindent eldönthet: hogy mikor végzik el a várva várt operációt Hamburgban, amikor a három hónapos Léna édesapja májából kaphat, ami a túlélését jelentheti.
  • Egyelőre az a bizonyos, hogy maga a műtét ingyenes lesz, ám a kiutazás, az ottani szállás költségeit a családnak kell állnia.
  • Sok a bizonytalanság és a kérdés még, de a Tamás család a legjobbakban bízik. De hogyan is jutottak idáig?

Sárgasággal kezdődött

– Léna január 14-én született a mosonmagyaróvári kórházban. Születésekor besárgult, ám ez a sárgaság nem múlt el. Héthetes korában a kontrollon az orvos laborvizsgálatot kért, aminek eredménye alapján a SOTE-gyermekklinikára szállították. A máj és az epe közötti epevezeték elzáródott, ami miatt a méreganyagok a májból nem tudtak eltávozni. Azonnal életmentő műtétet hajtottak végre rajta. Sajnos a máj működése azóta sem indult be – avatott be az édesanya, Szabó Erika, aki hozzátette: éppen csütörtökön Budapestre készülnek ismét.

A vérvétel nyomán kiderül, hogy romlottak-e az eredmények az előző vizsgálat óta. A három hónapos pici lány májtranszplantációra szorul, ennek időpontja függ a mostani vizsgálattól. Ha minden jól megy, az édesapa lesz a donor, ugyanis neki egyezik a vércsoportja a lányáéval. – Minél többet próbálok segíteni, hogy egészséges életet élhessen Léna is, akárcsak testvérei, Zétény és Rebeka – mondta határozottan, de mégis aggódva az előttük álló időszak miatt Tamás Gábor, Léna apukája.

Léna édesanyjával.

Hamburgban lesz a műtét

Az édesanya gyeden van, az apuka a Lipóti Pékségnél sofőrként dolgozik, munkaadója támogatja a családot. Az édesapa és az édesanya is elkíséri a pici lányt Németországba, ahol minimum hat hetet kell tartózkodniuk, de akár három hónapot is igénybe vehet a kint töltött idő. A két nagyobbik gyermek az apai nagymamával marad.

A családot ebben az időszakban 200 ezer forinttal támogatja a Jóakarat hídja. Tamáséknak az ásványráróiak is segítenek, hétvégén a majális bevételét, ami páratlan összefogás eredményeként több mint 3 millió forint lett, szintén nekik ajánlották. Közben két közösség is gyűjt adományokat liciteken, és szintén szép összefogás rajzolódik ki.

Múlt hét végén az ásványráróiak is összefogtak a kislány gyógyulásáért. A felvételen Popp Rita polgármester és a szervezők Léna szüleivel.

Segíthet Ön is!

A Jóakarat hídja olvasóinkat köti össze a rászorulókkal, az Önök adományaiból segíti őket. Ha bármekkora összeggel hozzá szeretne járulni a támogatásokhoz, azt a Lapcom Média Alapítvány 12096705-01312657-00100008 számlájára utalással megteheti. Köszönjük!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában