Kemence Melege Komplex Lakhatási Program

2023.05.22. 10:46

Komplex lakhatási program indul Komáromban

Mintegy 300 millió forint támogatást nyert a Kemence Hagyományőrző Gasztro-kulturális és Közösségfejlesztő Egyesület a Kemence Melege Komplex Lakhatási Program Komáromban című projekt megvalósításához. A programról a Kemencés Pajtában tartottak sajtótájékoztatót.

kisalfold.hu

Schmelcz Gézáné, az egyesület elnöke elmondta, Komáromban egy új típusú szolgáltatási rendszer indulhat el. A pályázat 12 fő támogatott lakhatásáról szól, valamint egy szociális alapellátó létrehozásáról, amely közösségi ellátást és támogató szolgáltatást nyújt. A támogatott lakhatást olyan fogyatékkal élő felnőttek vehetik majd igénybe, akik dolgoznak, részben képesek magukat ellátni, ám a mindennapokban támogató segítségre szorulnak. A projekt megvalósítására négy éve készülnek. Első lépésként kampányt indítottak, melyben azt mutatták meg a komáromiaknak, mit jelent a támogatott lakhatás, hogy ők is magukénak érezzék a projektet. Koncerteket, ismeretterjesztő rendezvényeket szerveztek, továbbá a környező intézményeket is felkeresték és tájékoztatást adtak. 

Dr. Molnár Attila polgármester hangsúlyozta, a pályázat nem csupán a Kemence egyesület, de Komárom és a szőnyi városrész sikere is. Köszönetet mondott a Komáromban működő civil közösségeknek, így a komáromi Máltai Szeretetszolgálatnak, a Támpont Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnak, a Móra- iskolának, hiszen a pályázat mögött olyan civil összefogás áll, ami alapján sikerrel megvalósítható a komplex lakhatási program. A projekt egyébként a 2023-as év második legnagyobb beruházása lesz a városban. 

Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: a vármegyében hiánypótló ellátásról van szó; természetesen vannak intézmények, melyek a felnőtt fogyatékkal élők nappali életvitelének segí- tését szolgálják, de ilyen, amelyet a Kemence tervez, jelenleg nincs Komáromban. A bentlakásos formában megvalósuló ellátás túlmutat az eddigi lehetőségeken, olyan fogyatékkal élőknek a napi életvitelét segítik, akik részben vagy akár egész- ben is képesek az önellátásra, de a napi életritmusuk megoldásához támogatás, életvezetés kell. A gondozók nem velük élnek majd, hanem segítik őket az önellátásukban, ilyen, az életvitelük teljességét szolgáló ellátást szervez példa nélküli módon a komáromi civil szervezet. 

A munka nagy része 2024 januárjában indul. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában