Egyre gyakoribbak a szélviharok

2023.05.21. 12:57

Komoly károkat okoz az erős szél Győr-Moson-Sopronban

Egyre gyakoribbak az erős szelek térségünkben is, nemegyszer előfordult, hogy hulló cserepek, megbomlott szigetelés, vakolat miatt riasztották a lakók a tűzoltókat. A tűzoltóság tanulságos eseteket osztott meg a Kisalfölddel.

Ollári Gergely

Győr belvárosában jelenleg is van olyan épület, amelynek közelében tábla figyelmeztet. Fotó: Csapó Balázs

Legutóbb Győr belvárosában, a Bajcsy-Zsilinszky úton történt hasonló eset. A nem kellően karbantartott épületekről lehulló törmelék gyalogosokat is veszélyeztet. Berecz Péter amatőr meteorológus tájékoztatása szerint idén több alkalommal mértek rendkívül erős széllökést Győr belterületén: március 11-én például az erőssége elérte a 88 kilométer per órát. 

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, dr. Németh Ramóna tűzoltó főtörzsőrmester lapunkat úgy tájékoztatta: 2019-ben 47, 2020-ban 33, 2021-ben 27, míg tavaly 22 alkalommal vonultak épületekről hulló vakolat, cserepek, kitört ablakok miatt. 

Tavaly januárban egy romos ház faláról dőlt le a vakolat, cserepek lógtak a tetőn és potyogtak épp egy buszmegállóba és a járdára. A vakolatot az egység kéziszerszámokkal bontotta le, a helyszínt kordonszalaggal jelölte meg. Ugyancsak tavaly egy ház ablaka törött ki. Szilánkok kerültek az utcára, fennállt az omlás veszélye. Az egység kihúzós létrán át akasztotta le a gyalogosforgalomra veszélyt jelentő ablakkeretet. De nem kell ennyire visszamennünk az időben, jól emlékszünk még az autópályán tragédiát okozó homokviharra. 

– A katasztrófavédelmi kirendeltségek minden ilyen esetben felhívják az épület tulajdonosának figyelmét a karbantartási kötelezettségére – fogalmazott a tűzoltó főtörzsőrmester. – Ha valaki omladozó, hulló vakolatot, meglazult cserepeket, tetőlemezt lát, menjen távolabb az épülettől és hívja a 112-es segélyhívót. 

– Az erős széllökések főleg zivatar közeledtével alakulnak ki és amikor betör egy hidegfront. A meleg levegő helyére hideg érkezik és a hőmérséklet-különbség – alacsony légnyomás mellett – erős széllökéseket okoz

 – fogalmazott Berecz Péter amatőr meteorológus. Mint mondta: országon belül akár 5–10 hektopascalnyi légnyomáskülönbség is lehet, ráadásul tavasszal éles a kontraszt észak és dél között: Észak-Európában magas légnyomás figyelhető meg, délen és nyugaton viszont alacsony. Ez kedvez a ciklonok kialakulásának. 

– A Bécsi-medence–Kisalföld tengely amúgy is egy szélcsatorna, ezen a területen jóval nagyobb eséllyel fordulnak elő erős széllökések, mint például a megye nyugati pontjain, vagy a hegyes, dimbes-dombos vidékein. Február és március kifejezetten szeles hónap volt, tartósan fújt a szél, nyáron pedig a frontbetörések, a heves zivatarok miatt hasonlóan erős széllökésekre számíthatunk – részletezte a meteorológus a Kisalföldnek. 

Erős városi szelek

Berecz Péter tájékoztatása szerint Győr belterületén március 11-én a széllökések ereje meg- haladta a 88 km/h-t, ez volt a legerősebb mért adat, de február első napjaiban is hasonló erővel süvített a szél. A 6 legerősebb széllökés Győr belterületén: február 1.: 72 km/h óra, február 3.: 69 km/h óra, február 4.: 82 km/h óra, március 11.: 88 km/h óra, március 27.: 74 km/h óra, március 28.: 68 km/h óra volt. Ezek a számok külterületen jóval magasabbak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában