Vetélkedő és tömlöc

2023.05.11. 14:51

A közlekedésbiztonság volt az Európa Nap fókuszában Győrben - Fotók

Kétszázötven általános iskolás diák vette birtokba csütörtökön Győr belvárosát. A vármegye önkormányzatának Europe Direct Irodája idén is megrendezte az Európa-napot, amelyen színes programok mellett, mintegy 250 általános iskolás gyermek vetélkedője is zajlott.

Barki Andrea

A diákok délelőtt láthatták a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ tudományos bemutatóját, felfedezték a belvárost, a biztonságos közlekedés témában vetélkedtek. A csapatoknak különleges élményben is volt részük, a levéltár tömlöcét látogattták meg.

Fotó: Csapó Balázs

– Az unió célja, hogy 2050-re ne legyen halálos közlekedési baleset az unió területén, de ezért a célért még sokat kell dolgozni – szögezte le Németh Zoltán, a vármegye elnöke köszöntőjében. Messze vagyunk még ettől a célkitűzéstől. A balesetek megelőzésére hívjuk fel a figyelmet a vármegyei rendőrkapitányságon.

A diákok délelőtt láthatták a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ tudományos bemutatóját, felfedezték a belvárost, a biztonságos közlekedés témában vetélkedtek. A csapatoknak különleges élményben is volt részük, a levéltár tömlöcét látogatták meg. A nap nem ér véget az eredményhirdetéssel. A fiatalokat kora délután bemutatók, koncertek várják.

Az Európa-nap története Robert Schuman 1950. május 9-én tett nyilatkozatáig nyúlik vissza. A francia külügyminiszter ebben olyan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely elképzelhetetlenné teszi a kontinens országai közötti háborút. 

Az évfordulót az unió tagállamaiban Európa-napként, az európai béke és egység napjaként ünneplik. E dátum mára ugyanolyan uniós szimbólummá vált, mint a zászló, a himnusz vagy éppen az egységes pénz, az euró. 2023-ban a fókuszban a biztonságos közlekedés, a közlekedésbiztonság áll.

Az Europe Direct Iroda évek óta megünnepli az Európa napot, melyen azokat a vívmányokat ünnepeljük, amelyeket 1950-ben Robert Suman megfogalmazott: legyen egy szolidáris, békés, gazdasági alapon együttműködő Európa, ahol az országok között nincs háború. 

– Ezeknek a vívmányoknak az előnyeit ma is élvezhetjük, hiszen 2004 óta mi is tagjai vagyunk egy olyan közösségnek, ahol a határok átjárhatók, ahol nem kell megállni a határon, szabad a munkavállalás, a diákok tanulhatnak bármely európai uniós országban. Sok minden jobbá tette az életünket. Ezeket a vívmányokat meg kell őrizni. Ezekkel a napokkal a jó dolgokra hívjuk fel a figyelmet – szögezte le Németh Zoltán, Győr-Moson-Sopron vármegye közgyűlésének elnöke. – Most a közlekedésbiztonság a témánk. A programon résztvevő 250 gyerek ebben a témában vetélkedik délelőtt. Az unió célja az is, hogy 2050-re ne legyen halálos közlekedési baleset az unió területén, de ezért a célért még sokat kell dolgozni, messze vagyunk még ettől a célkitűzéstől. Már ennél a korosztálynál el kell kezdeni felhívni a figyelmet a balesetek megelőzésére. Ezt szolgálja a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal készített, az elmúlt időszakban bemutatott három kisfilmünk, melyeket a közösségi oldalakon is terjesztünk. A visszajelzések szerint szerencsére nagyon sokan nézik ezeket a kis videókat. Mindennap dolgoznunk kell azért, hogy kevesebb legyen a baleset., kevesebb legyen a szabályok megszegése, a figyelmetlenség, ami emberéletekbe kerül - mondta az elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában