A kultúra kerül fókuszba

2023.04.04. 07:08

Lövőn nagy hangsúlyt fektetnek az egészségügyi és szociális terület fejlesztésére is - fotók

Készül Lövőn az új utca, ahol megkezdődött a látványos építkezés. A közeljövőben pedig a kulturális intézmény fejlesztése kerül a fókuszba, hogy a településen modern környezetben tudjanak kikapcsolódni a helyiek.

Papp Fanni

Látványosan szaporodnak a családi házak Lövő új utcájában, amelyet a fiatalok letelepedésének támogatására hozott létre az önkormányzat. Felvételünkön Hollósi Gábor mutatja meg az utcát. Fotó: Máthé Daniella

Számos fejlesztés fejeződött be Lövőn az elmúlt időszakban: elkészült a Szép Gáspárné utcában a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer, a Mező utcában pedig megújult az aszfaltburkolat.

– A Magyar Falu Program támogatásával két beruházást fejeztünk be. Az óvoda udvara két fészekhintával bővült, amik ütéscsillapító burkolatra lettek telepítve. A lövői római katolikus egyházközség sikeresen pályázott a temető infrastrukturális fejlesztésére, melynek keretében elkészült a 48 méteres térköves járda, az új kapubehajtó és a kapu – kezdte sorolni a település polgármestere, Hollósi Gábor. 

A lövői önkormányzat kiemelkedő projektje a kulturális központ fejlesztése, amely számos közösségi programnak ad otthont. – Mintegy százmillió forintos támogatást kaptunk a Szolgáltató és Kulturális Központ energetikai korszerűsítésére, amelyből kívül-belül megújul az épület. A pinceszint és a földszint új aljzatot és burkolatot kap szigeteléssel, kicseréltetjük az ablakokat háromrétegű nyílászárókra, a padlásteret és a homlokzati felületet pedig hőszigeteltetjük. Az utóbbi mélyalapozást és színezést is kap. Továbbá két állókazánt szereltetünk be – részletezte a településvezető. Hozzátette, sikeresen pályáztak további négymillió forintra, amely új hang- és vizuáltechnikai eszközök beszerzését támogatja. Ezzel a falu rendezvényeinek minőségi kivitelezést tudnak biztosítani a hang- és fénytechnika terén. 

– A terveink szerint pályázati támogatással kialakítunk egy kávézót is a központ teraszán, ami egy hiánypótló szolgáltatás. A forrás biztosítja a kávézó szerkezeti kiépítését, valamint a bútorok és berendezések beszerzését, de egy kerékpárostérkép is készül – fűzte hozzá Hollósi Gábor. 

– Nagy hangsúlyt fektetünk az egészségügyi és szociális terület fejlesztésére is. Csakugyan pályázati forrásból tervezzük renoválni annak az épületnek a földszintjét, ahol megtalálható az orvosi rendelő. Kicseréltetjük a nyílászárókat, valamint a vizes helyiségek és várók burkolatát. Ezek mellett a belső tereket kifestjük és a gépészeti rendszer is új szerelvényezést kap. Beszerzünk új bútorokat és orvosi eszközöket. Az épület előtti rézsűt pedig részben kibontatjuk és helyette lépcsőt alakítunk ki – fejtette ki a polgármester, aki végezetül elmondta, az infrastruktúra fejlesztése is tervben van. – A Horváth Ferenc utca első százméteres szakaszát aszfaltoztatjuk hat méter szélességben, ezzel összekötve a Kőszegi úttal. Továbbá ebben az utcában kialakíttattunk csapadékvíz-elvezető rendszert is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában