Gyászol a Széchenyi-egyetem

2023.04.23. 09:50

Elhunyt Várnagy András, az egyetemi testnevelés nagy tekintélyű győri professzora

Széchenyi-egyetem

"Megrendülten tudatjuk, hogy életének 81. évében elhunyt Várnagy András, a szerény, mindig a háttérben meghúzódó, fanyar humorú, köztiszteletben álló nyugalmazott testnevelő tanár, akinek szakmai életútja egybeforrt Győr városával, az egyetemi sporttal, Egyetemünkkel.

Várnagy András friss tanári diplomával a kezében, 1964-ben kezdte testnevelő tanári pályáját Győrött. Közel egy évtizedes általános iskolai, sportszervezői munka után 1973-ban a Széchenyi István Egyetem jogelőd intézménye, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola testnevelő tanára, labdarúgó szakedzője lett.

Meghatározó szerepet vállalt és vitt abban, hogy az országban elsőként a győri főiskolán követelményorientált tantárgy lehetett a testnevelés. Sikeresen lobbizott a sportlétesítmények építéséért, bővítéséért. Elsősorban a könnyűszerkezetes egyetemi kiscsarnok megépítése, a színterek folyamatos bővülése tartozik az eredmények közé.

Sikeresen, eredményesen vezette az intézmény labdarúgó szakosztályát. Tanítványai négyszer hódították el az országos egyetemi, főiskolai bajnoki címet. A sikert hozó sportolókkal aktív kapcsolatot tartott, az öregdiák találkozók rendszeres résztvevője volt.

Várnagy Andrást 1986-ban - kollégái és vezetői bizalmát megerősítve - nevezték ki az egyetemi Testnevelési és Sportközpont vezetőjének. Ezzel kiteljesedett tanári pályája, edzői munkája is.

Várnagy András, ny. testnevelő tanár, labdarúgó szakedző, a győri Széchenyi István Egyetem sportéletének meghatározó személyisége, a Testnevelési és Sportközpont egykori vezetője.
Forrás: SZE

A tantervi feladatok mellett nagy hangsúlyt helyezett a Széchenyi István Egyetem és a Nyugat-dunántúli régió felsőoktatási intézményeinek szabadidő- és versenysportjára. Mindig büszke volt a győri szabadidő sportos rendezvényekre, a hallgatók motiváltságát fejlesztő programjára.

Hosszú éveken át szakmai munkatársa volt a Megyei Labdarúgó Szövetség elnökségének és utánpótlás bizottságának is.

Várnagy András negyven esztendőn át oktatta a testnevelést a hallgatóknak. Ugyan hivatalosan már több mint másfél évtizede nyugállományba vonult, ám nem tudott, nem kívánt elszakadni második otthonától. A közelmúltig közreműködő kollégaként, sportszakmai tanácsadóként találkozhattunk vele az Egyetemen. Egykori hallgatói, munkatársai szerint szíve – lelke beépült a Széchenyi Egyetem falaiba.

Az egyetemi közösség, a Szenátus az elmúlt évben a győri felsőoktatás legnagyobb ünnepén, az Akadémiai Napon „Palma Academica Díj” adományozásával ismerte el, köszönte meg értékes életútját.

Emlékét megőrizzük, nyugodjon békében!

Széchenyi István Egyetem"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában