MentsManust!

2023.03.11. 21:02

Pár csepp vér az egészségért - prosztatarák-szűréseket végezték a Sopron Plazában - fotók

A MentsManust a BioTechUSA-cégcsoport támogatásával idén tavasszal ingyenes prosztatarák-szűrésekkel járja az országot. A szombati soproni szűrésen 98-an vettek részt, közülük kilenc férfit irányítottak tovább urológushoz.

Bódvai Ildikó

A vizsgálat szinte fájdalommentes és életet menthet. Fotók: Szalay Károly

Az ország nyolc helyszínén végeznek ingyenes PSA-szűreseket, a cél, hogy két hónap alatt - márciusban és áprilisban - 800 férfit megszűrjenek. Az első állomás Sopronban volt.

- A kampány felhívás arra, hogy egész évben figyeljünk az egészségünkre, ne csak időszakosan. Megfelelő prevencióval kiküszöbölhetőek a későbbi komplikációk, amelyek akár végzetes kimenetelűek is lehetnek. A soproni részvétellel elégedettek vagyunk, körülbelül ilyen létszámra számítottunk. A 98 személyből kilencnek volt határérték fölötti a PSA-szintje, őket urológus szakorvoshoz irányította a vizsgálatot végző nővér - mondta Gecsei Ádám, a  MentsManust! Férfiegészség Mozgalom regionális koordinátora.

Hozzátette, a kampány keretein belül a MentsManust! májusra egy online kézikönyvet is létrehoz, mely kérdések-válaszok formájában segíti a mélyebb tájékozódást a témában. Emellett a prosztatavizsgálat kapcsán a férfiak fejében lévő félelmek eloszlatására is törekszenek.

A nemrég megjelent OECD adatok sajnos megerősítik az ingyenes szűrések fontosságát, hiszen 2019-ben 33 százalékkal többen haltak meg rákban, mint más EU-tagállamban, 2020-ban pedig 10 százalékkal több daganatos beteget diagnosztizáltak, mint az uniós átlag. A számokat igazolja a MenstManust! szűréseinek eredménye is: a tavalyi évben 10 hónap alatt országos szinten összesen több mint 2000 férfi PSA-szintjét mérte meg az egyesület. A mindössze pár csepp vért igénylő vizsgálaton résztvevő férfiak 12 százalékának volt megnövekedett PSA-értéke. Náluk további orvosi vizsgálatok voltak szükségesek.

– A MentsManust! számára mindig fontos volt, hogy a támogatási összegeket a legoptimálisabban használja fel, olyan kampányok keretében, amik nemcsak hasznosak, hanem eredményei látványosak is – mondja az Egyesület képviselője, Honti Dániel. – A tavalyi évben 8 millió forint támogatást kaptunk a BioTechUSA-cégcsoporttól, amit a magyar férfiak prosztatarák-szűrésére fogunk fordítani. Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy alapításunk 15. évére egy ilyen tudatos és egészség-központú vállalat támogatásában részesültünk. Úgy gondoljuk, hogy a megelőzésre még nagyobb figyelmet kell fordítani, hiszen rengeteg időt, energiát és életet lehet megmenteni egyszerű odafigyeléssel. Az egészség nem magától értetődő, tenni kell érte!

A tudatos életmód és a testépítés első számú hazai szakértőjeként a BioTechUSA-cégcsoport tavaly novemberben először egyesítette a BioTechUSA és a Scitec Nutrition zászlóshajó márkái erejét és kezdett közös aktivitásba a MentsManust! Egyesülettel.

A világszerte ismert "Movember" megmozdulás jól illeszkedik a cégcsoport küldetéséhez, hiszen társadalmi felelősségvállalási programja egyik legfontosabb pillére a különböző egészségügyi intézmények, egészségügyi célok támogatása és folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amikor nemcsak adhat, de párbeszédet is kezdeményezhet. A kampány arcai két ikonikus testépítő, Kathi Béla és Kiss Jenő voltak, akikkel a prosztatavizsgálat kapcsán a férfiak fejében lévő félelmek eloszlatására egy szórakoztató, de informatív videó készült. A márkák további sportolói, influencerei és a vállalat irodai dolgozói is aktívan részt vettek a jó ügy hírvitelében.

– Cégcsoportunk küldetése, hogy szakértői és termékei segítségével folyamatosan egy tudatosabb és sportosabb életre motiváljon. Egészségügyi vonalon nagyon diverzifikáltak a kampányaink és komplexek a megoldásaink, igyekszünk olyan célokat választani, ahol hosszútávon tudunk hatással lenni a környezetünkre. Légy Tökös! kampányunkban most először célzottan a férfiak egészségére fókuszálunk, kampányarcaink segítségével pedig azt is büszkén megmutathatjuk, hogy a testépítőknek nemcsak a bicepsze, de a szíve is nagy – mondja Dr. Pintér Dániel Gergő, a BioTechUSA vállalati kommunikációs és CSR vezetője.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában