Nemzeti ünnep

2023.03.13. 11:20

Március 15-i megemlékezések Tatabányán és környékén

Ünnepi megemlékezések időpontja és helyszíne Tatán, Tatabányán, Oroszlányban és Szákszenden.

Kiss T. József

Tatán március 14-én, kedden 18 órától Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából díszelő- adást láthatnak az érdeklődők „Petőfi, a lánglelkű magyar” címmel a Vaszary János Általános Iskola tornatermében. Közreműködnek az iskola tanulói, valamint Kálmán Szabolcs, Rigó Balázs, Nagy Olivér, Szabó Emese, a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola táncosai, a Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár Zenekara Balázs Attila őrnagy vezetésével. Az előadást Sárosi Csaba rendezte. 

Március 15-én délelőtt 9 órakor kezdődik az ünnepi felvonulás. Megemlékezést és koszorúzást tartanak Mansbarth Antal katolikus pap, a forradalom mártírja emléktáblájánál. Hamary Dániel orvos, honvéd tüzér hadnagy Tópart utcai emléktáblájánál dr. Szabó Dénes nyugdíjas osztályvezető főorvos kezdeményezésére a helyi orvosok adományaiból készült Hamary-domborművet avatják fel. A felvonulás utolsó állomása a Várudvaron az 1848-as emlékoszlopnál lesz, beszédet mond Michl József polgármester és Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője. 
Március 16-án reggel 8 órakor a Kossuth téren, az Országzászlónál a magyar zászló és címer napja alkalmából díjátadó ünnepség kezdődik a tanulmányi versenyeken kiváló eredményeket elért tatai általános és középiskolásoknak, valamint felkészítő tanáraiknak. Beszédet mond Rigó Balázs, Tata alpolgármestere. 

Tatabánya ünnepi megemlékezésre invitál és vár mindenkit. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeire emlékeznek a 174. évfordulón március 15-én 15 órától a Bánhidai szoborparkban. Térzenét ad Tatabánya Város Fúvószenekara, fellép a Forgórózsa Népművészeti Központ, közreműködik a Nagyigmándi Lovaskör. Ünnepi beszédet mond Szücsné Posztovics Ilona polgármester és Bencsik János. 

Oroszlányban március 15-én délután 4-kor kezdődik az ün- nepi megemlékezés a Kossuth- szobornál, beszédet Lazók Zoltán polgármester mond. Közreműködik Kaszás József. Ezután a Kossuth-szobornál és a Petőfi-emlékműnél a ’48-as ligetben koszorúznak. Ugyancsak szerdán a Palmetta együttes ünnepi műsora a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében 17 óra 30 perckor kezdődik. 

Szákszenden az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára készített emlékmű avatására és megszentelésére is sor kerül. Az ünnepséget március 14-én 15.30-kor rendezik. Ünnepi beszédet mond Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő. Az alkotást Kondor József készítette. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában