Helyi közélet

2023.03.08. 12:02

A biztonság és fejlesztés költségvetése az idei - 2023-ban 3,2 milliárd forintból gazdálkodik Jánossomorja

A város történetének legmagasabb éves költségvetését fogadta el Jánossomorja képviselő-testülete. Azért határoztak meg 3,2 milliárdos összeget, mert sok bizonytalansággal, válsággal, áremelkedéssel is számolni kellett a több hónapja tartó előkészítés során.

Hauptmann Tamás

– Millenniumi parkunk több mint húszéves: azt úgy szeretnénk átalakítani az elnyert támogatásból, hogy egy nagyobb közösségi teret kapjunk a mostani zöldterületen – emelte ki Lőrincz György polgármester.

Fotó: Kerekes István

– Soha nem mondhattunk ki még ekkora költségvetési összeget Jánossomorja történetében. Ebben benne vannak pályázati sikereink is: összesen 620 millió forintos TOP Plusz-forrást nyertünk fontos városfejlesztési célokra. De benne van az is, hogy számoltunk a megnövekedett rezsivel, nyersanyag- árakkal, és szerepel benne az is, hogy munkatársaink bérén sikerült emelnünk még ebben a nehéz gazdasági helyzetben is. A legfontosabb cél a város működésének biztosítása volt, ami sikerült, hála a magas adóbevételeknek, a többpillérű takarékoskodásnak. De végül nemcsak a biztonságra, hanem fejlesztésekre is futja Jánossomorjának, főként pályázati sikerek révén – jelentette ki Lőrincz György, Jánossomorja polgármestere. 

– A városkassza összes bevételének közel 56 százaléka helyi bevétel. A helyi iparűzési adót a tavalyi 800 millió forinttal szemben idén 920 millióra tervezte az önkormányzat. A biztos költségvetés elérése úgy is sikerült, hogy nem vezetett be és nem emelt helyi adókat az önkormányzat. A takarékoskodást pedig elsőként önmagán kezdte, energetikai fejlesztésekkel és takarékossági, szemléletformáló intézkedésekkel – hangsúlyozta a városvezető. Az útfelújítási program folytatódik, 167 millió forintot nyert erre az önkormányzat TOP Plusz-forrásból, amit most 35 milliós saját résszel egészítettek ki, hogy az áremelkedések ne lehetetlenítsék el a felújításokat. De bíznak abban, hogy egy nyugodt fél év után további forrásokat is sikerül e célra fordítani. A járdafelújítási program számára is biztosítják a korábbi évek lendületét, 40 milliós forrást különítettek el erre. A város több mint 620 millió forintot nyert el közösségi fejlesztésekre, amik a következő két évben valósulhatnak meg. Ilyen a gördeszkapark, a Béke utca vízelvezetésének rendezése, a parkok és közösségi terek felújításai. 

Az önkormányzat munkatársainak átlagosan 15 százalékos béremelést építettek be a költségvetésbe, hogy a minimálbér-emelés okozta bérfeszültséget enyhítsék és ezzel is hangsúlyozzák a dolgozók megbecsülését, megtarthassák a lakókat megfelelően szolgáló struktúrát. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában