Méhnyakrák megelőzés

2023.01.31. 15:57

Már 20 éves korig ingyenes a HPV elleni oltás Ausztriában - Bécsben szerdán indul a kampány

Ausztriában eddig a 9-11 évesek számára volt ingyenes a HPV elleni oltás, tavaly év végén azonban abban egyezett meg az osztrák állam, a társadalombiztosító és a tartományok, hogy minden 9-20 év közötti fiatal számára ingyenesen elérhetővé teszi a vakcinát. Bécsben február 1-jétől lehet kérni az oltást.

kisalfold.hu

Fiúknak és lányoknak egyaránt ajánlott a HPV elleni védőoltás

Forrás: PID

Fotós: Stephan Natalie

Újabb oltási kampány veszi kezdetét Bécsben: ezúttal a 9-20 éves fiatalok kérhetnek ingyenes HPV elleni védőoltást. Ausztriában eddig a 9-11 évesek számára volt csak ingyenes az oltás, a 12-17 évesek kedvezményes áron juthattak hozzá, a 18 éveseknek és idősebbeknek pedig már a teljes árat kellett kifizetniük érte.  

Az osztrák állam, a társadalombiztosító és a tartományok tavaly év végén abban állapodtak meg, hogy minden 9-20 éves számára ingyenesen hozzáférhetővé teszik az oltóanyagot. A költségek kétharmadát az osztrák állam fizeti, a maradék egyharmadot pedig a társadalombiztosító és a tartományok vállalták magukra. Utóbbiak fizetik az oltás beadásával kapcsolatos minden költséget.  

A bécsi fiatalok 2023. február 1-jétől kérhetik az ingyenes oltást – két erre kijelölt oltóközpontban, illetve az oltási programban résztvevő orvosoknál. Időpontot foglalni online és telefonon lehet. A védőoltással kapcsolatos tájékoztató anyag a német mellett angol, bosnyák, horvát és szerb nyelven is elérhető.  

Peter Hacker, Bécs város egészségügyi városi tanácsnoka arra kérte a fiatalokat, hogy éljenek az ingyenes oltás lehetőségével, és külön felhívta a fiúk és fiatal férfiak figyelmét, hogy ne legyenek hiúak, ők is adassák be az oltást.  

A Gardasil 9 oltóanyag a HPV kilenc típusa – a rákot okozó humán papillóma vírusok 90 százaléka – ellen alakít ki védettséget. A méhnyakrák a világon a második leggyakoribb rákfajta, a rákban szenvedő nők harmadik leggyakoribb halálozási oka. A fertőződés veszélye nők és férfiak esetében azonos, így fiúk és lányok számára egyaránt ajánlott az oltás.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában