Oroszlánok

2023.01.07. 08:39

Lelkes és aktív a soproni Lions Club: kétmillió forint adományt gyűjtöttek

Megtartotta idei első összejövetelét a Lions Club Sopron. A vacsoraestre a hagyományokhoz híven feleségüket, párjukat is magukkal vitték az „oroszlánok”, hogy megköszönjék azt a támogatást, amit egész évben kapnak tőlük a jótékonysági munkához.

Bódvai Ildikó

A Lions Club Sopron tagjai. Középen fehér zakóban Koncsik István kormányzó, mellette balról Vörös Ákos. Fotó: Máthé Daniella

Klubtársai nevében Vörös Ákos, a Lions Club Sopron soros elnöke köszönte meg egy szál virággal minden családtagnak a támogató közreműködést. A Lions a világ egyik legnagyobb civil jótékonysági szervezete, a látássérültek megsegítésére hozták létre az Egyesült Államokban 1917-ben. Mintegy másfél millió tagot számlál, szinte minden országban működnek klubok, Magyarországon negyven. A soproni 1990-ben elsőként alakult meg az országban és azóta is eredményesen működik. 

Vörös Ákos az elmúlt időszakot értékelve elmondta, rendkívül sikeres volt az adventi forralt boros akciójuk. A bevétel mintegy kétmillió forint – közölte Bunyevácz Róbert kincstárnok –, amit teljes egészében a rászorulókhoz juttatnak el. 

Hagyományaikhoz híven segítik a Tóth Antal-iskola siketek tanintézetét, a vakok és gyengénlátók soproni csoportját, a Tómalom utcai Fogyatékos Gyermekek Otthonát, valamint támogatják Kósteleken a gyimesi csángók magyarnyelv-­oktatását. Az elnök örömmel számolt be arról is, hogy tavaly szeptemberben indított kezdeményezésükre a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság a nemzeti sírkert részévé nyilvánította gróf Zichy Ottó honvéd ezredes nyughelyét a soproni régi Szent Mihály-temetőben. Az erről szóló értesítést karácsony előtt kapta kézhez. Gratulált a Soproni Tigrisek SE elnökének, Nagy Tamásnak, aki az egyesület nevében a Sopronért Emlékérmet vehette át az önkormányzat hűség napi díszközgyűlésén. 

Koncsik István, a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének 2022–2023-as kormányzója is jelen volt az év első összejövetelén. 

– Örömmel jövök Sopronba, mert itt minden alkalommal inspirálódok, valami új, hasznos ötletet viszek magammal – mondta. – A Ukraine help! programhoz is az elsők között csatlakozott a soproni klub – jegyezte meg. 

A Lions Club International Foundation (LCIF) jelentős támogatásokat fordít arra, hogy szervezetei saját településükön, környezetükben azonnali segítséget nyújthassanak az ukrajnai menekülteknek. 

– A magyarországi szövetség közel 268 millió forint értékben végzett jószolgálati tevékenységet az elmúlt évben – mondta a kormányzó, aki megköszönte a tagoknak, hogy ilyen jól végzik a munkájukat és elismerő oklevelet adott át Vörös Ákosnak, Bunyevácz Róbertnek, Boronkay Gusztávnak, Budai Józsefnek, Bors Dánielnek, Nagy Tamásnak, Németh Emilnek, dr. Ocsák Józsefnek és Freiler Lászlónak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában