101 éve volt a népszavazás

2022.12.18. 12:09

Koszorúzással emlékeztek a hazafiak bátor kiállására a Hűség Napja alkalmából Sopronban - Fotók, videó

A hűségzászlónál koszorúzással emlékeztek meg a 101 évvel ezelőtti népszavazásról, amelyen Sopron és nyolc környező település amellett tette le a voksát, hogy Magyarország területéhez tartozzon.

kisalfold.hu

Fotó: Szalay Károly

Az év díszpolgára idén Fodor Tamás korábbi polgármester lett

A városvezetés szombaton a városházán látta vendégül az ez évi kitüntetetteket, ahol ünnepélyes keretek között adták át a díjakat. A rendezvényen önkormányzati képviselők, tisztségviselők és intézményvezetők is részt vettek. A hűség napjához kapcsolódó ünnepségen Farkas Ciprián polgármester köszöntötte a jelenlévőket.

– Szívünkben és lelkünkben érezzük a hűséget, a bátorságot, a hazafiságot és vitathatatlanul az identitásunk részévé vált a Civitas Fidelissima! Ez nemcsak érdem, de felelősség is. Akárcsak egy évszázada, úgy most is magyar fejjel és magyar szívvel kell gondolkodnunk a minket körülvevő világról, hiszen béke és biztonság nélkül Sopron jövőbeni fejlődése is elképzelhetetlen – emelte ki beszédében a polgármester. A köszöntő után Jacsó Erika és Harka-Szarvas Anna fuvolaművészek kedveskedtek a résztvevőknek. Az év díszpolgára Fodor Tamás korábbi polgármester lett, a Pro Urbe díjat dr. Kárpáti György háziorvos kapta.

A Civitas Fidelissima egyéni díjazottjának dr. Bartha Dénest, a közösségi kategóriában pedig az idén százötven éves Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zrt.-t választották. A vasúttársaság díját a vezérigazgató, Kövesdi Szilárd vette át. Wälder József-díjban részesült Kovács Tibor. A „Sopron kultúrájáért” kitüntetést Nemes András kapta. Ifj. Flandorffer Ignác-díjat vehetett át Bausz Gyula Lajos. Dukkonné Horváth Márta és Páderné Bokor Éva lett Sopron kiváló pedagógusa. Humanitas díjban részesült dr. Sütő Teréz. Dr. Freyler Erzsébet pedig Dr. Király Jenő-díjat vett át. „Sopron sportjáért” díjban részesült Úr Csaba. Idén a város ifjú tehetsége Moser Barnabás lett. A „Sopron szolgálatáért” díjat pedig Péter Csaba rendőr alezredesnek ítélték oda.

A városvezetés Sopronért Emlékérem elismerésben részesítette dr. ifj. Vránich Istvánt, Szőcs Gézát, dr. Hofman Erzsébetet, Zách Zoltán Ferencet, Tóth Lászlót, Marton Ferencet, a Soproni Szociális Intézmény Ikva Idősek Otthona vezetőjét, Bodáné Gyűrű Vandát, dr. Baráz Sándor Tivadart, Tímár Bélát, dr. Gerencsér Kingát, Bók Mihályt, Sütő Ildikót, Molnár Balázst és dr. Bakody Gyulát. A díjakat Farkas Ciprián polgármester, Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek, valamint Barcza Attila ország- gyűlési képviselő adták át. Majd a jeles nap a Széchenyi téri Hűségzászlónál folytatódott koszorúzással és az év díszpolgára, Fodor Tamás beszédével. Az egykori polgármester hangsúlyozta, a hűség napja nekünk, Sopronban a haza, a nemzet és a város szeretetét jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában