Helyi közélet

2022.11.30. 22:12

Innováció a rehabilitációban: együtt készít fejlesztő eszközöket a Semmelweis Egyetem és a Széchenyi István Egyetem

Tovább gazdagodik a Semmelweis Egyetem (Semmelweis) és a győri Széchenyi István Egyetem (SZE) közötti erős és sokszínű partnerség: a tervek szerint a felek a Pető-módszerhez kapcsolódva olyan fejlesztő eszközök tervezésében, gyártásának előkészítésében működnek együtt, amelyek mind az oktatásban, mind a rehabilitációban hasznosulhatnak. Bejelentették, hogy a nagy sikerre való tekintettel 2023 februárjában újra megrendezik Győrben a konduktív fejlesztési heteket, azaz a Pető-tábort.

kisalfold.hu

Fotós: Csaba Jozsef Majer // Majer Csaba Photo

A Győrben eddig példa nélküli első Pető-tábor sikere is ösztönözte azt az újabb találkozást, amely tovább erősíti a Semmelweis Egyetem Pető András Kara és a Széchenyi István Egyetem partnerséget. A két intézmény képviselői újabb egyeztetést folytattak annak érdekében, hogy a Pető-módszerhez kapcsolódva olyan fejlesztő eszközök tervezésében és gyártásának előkészítésében működjenek együtt, melyek mind az oktatásban, mind a rehabilitációban hasznosulhatnak.

„A győri Széchényi István Egyetemen meglévő mérnöki tudás és tapasztalat segítségével új bútorokat és fejlesztő eszközöket szeretnénk előállítani. A szinergiák segítségével reményeink szerint új válaszokat tudunk adni a rehabilitációban résztvevők igényeire, a családedukáció támogatására, az önálló életvitel megsegítésére” – nyilatkozta dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea, a Pető András Kar dékánja. Mindez közvetve és közvetlenül is segíti a mozgásproblémával küzdők mindennapjait. Emellett a két intézmény szakemberei robotasszisztált fejlesztések megvalósításáról is egyeztettek.

A Széchenyi István Egyetem Egészségtechnológiai Campus programindító rendezvényén már márciusban elhangzott, hogy a két egyetem stratégiai együttműködése nemcsak kiváló technológiai, innovációs és tudományos eredményeket hoz, hanem hozzájárul Győr és környéke egészségügyi ellátásának javulásához is.

„A közös fejlesztési projektek tervei mellett örömmel mondhatom, hogy a nagy sikerre való tekintettel februárban újra megrendezhetjük a győri konduktív fejlesztési heteket, azaz a Pető-tábort, amely közvetlen segítséget, egyedülálló lehetőséget jelent a térségben élőknek. Fontosnak tartjuk, hogy minőségi, modern infrastruktúrával támogatott egészségügyi szolgáltatásokat alakítsunk ki a hatékony prevenció és egészségmegőrzés érdekében” – nyilatkozta a tárgyalásokat követően dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi-egyetem kancellárja. Hozzátette: a jövőben egy állandó Pető Pont kialakításáért is dolgoznak a Semmelweis Egyetem Pető András Karának támogatásával.

Fotós: Csaba Jozsef Majer // Majer Csaba Photo

 

Az utóbbi kar törekvése hazai Pető Pontok létrehozása, ahol kisgyermekkortól idős korig biztosítható a rehabilitációs ellátás. A lehetőség a Kárpát-medencében, határainkon túl tizennyolc városban már elérhető. A módszer a cerebrális parézissel élőknek és a családjuknak egyaránt életminőségjavulást jelent. 

„A két egyetem gyümölcsöző stratégiai együttműködésében a Pető András Kar mellett a Semmelweis Egyetem orvos és egyészségtudományi karain formálódó oktatási és kutatási megállapodások egyaránt segítik a mindkét régióban élők orvosi és rehabilitációs ellátásának javulását” – tette hozzá a partnerkapcsolatról Feketéné dr. Szabó Éva, a Semmelweis Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese.

Már fogadják a jelentkezéseket a II. győri Pető-táborba

A Semmelweis Egyetem Pető András Kar (Pető Intézet) és a Széchenyi István Egyetem közösen CP gyerekek és felnőttek, valamint Parkinson-Kór, Sclerosis Multipex és Stroke betegek számára konduktív pedagógiai fejlesztést, csoportos rehabilitációs heteket szervez Győrben, a Széchenyi István Egyetemen 2023. 02. 06-10. és 2023. 02. 13-17. között. A szervezők a [email protected] e-mail-címen fogadják a jelentkezéseket legkésőbb 2023. 01. 16-ig.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában