A jobb hajózhatóságért

2022.10.05. 21:09

Új kitűzési jelek a vízügynél Győr-Moson-Sopron megyében

A magyarországi Duna-szakasz közel természetes állapotú, szabad folyású, ahol a hajózási viszonyok a vízállás-, valamint a mederváltozás következtében állandóan módosulnak.

kisalfold.hu

A régiós vízügy 22 vörös és 31 zöld jeladóval felszerelt, illetve 22 fénnyel és jeladóval felszerelt úszót kapott a jobb hajózhatóságért. Fotó: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Egy ilyen adottságú folyamszakaszon a hajózás biztonságát, a vízi út kihasználtságát csak a változásokat azonnal követő, pontos hajóút-kitűzéssel lehet megoldani. A kitűző rendszer fejlesztése műszaki szempontból független a folyó vízmélységi viszonyait javítani szándékozó tevékenységtől.

A hajózást irányító jelek (jellemzően parti, illetve műtárgyakra rögzített táblák) a közlekedési szabályok megjelenítésére szolgálnak, míg a közlekedési pálya vonalvezetésének megjelölését, a hajóút jellemző pontjait a hajósok számára parti, illetve úszó kitűző jelekkel mutatják. Ez a tevékenység a hajóút kitűzése.

A „magyarországi dunai hajóút kitűzési rendszer fejlesztése” elnevezésű CEF projekt keretein belül az új kitűzőhajók és a gyorsjáratú kishajó megérkezését követően folyamatban van a vízügy úszó eszközparkjának megújítása a hajózhatóság javításáért. A vízügy a közelmúltban 260 normál bóját jeladóval, valamint 112 világítással és jeladóval felszerelt bóját szerzett be, közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Érdeklődésünkre elmondták: ebből az Éduvízig 22 vörös és 31 zöld jeladóval felszerelt, illetve 22 hajózási fénnyel és jeladóval is felszerelt úszót kapott.

Az új rendszerben a bójákra szerelt kommunikációs eszközök lehetővé teszik majd a hajózási jelek online monitoringját, nyomon követését. El- ütés, sodródás esetén a pozícióváltozást azonnal látni lehet, így a vízügyesek értesülnek róla. Az úszók pontos helyzete a hajósok számára is elérhető lesz az AIS nyomkövető és elektronikus térkép-megjelenítő rendszeren keresztül. A világítással szerelt úszó jeleken alkalmazott hajózási jelzőfények önellátó üzeműek, napelemes rendszerüknek köszönhetően az akkumulátorok cseréjére, töltésére nem lesz szükség, mely jelentős ki- adástól mentesíti a fenntartó vízügyi igazgatóságokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában