Évről évre bővül

2022.10.27. 19:45

Telkeket kínál kedvezményesen helyi fiataloknak a levéli önkormányzat

Út- és járdafelújítások mellett telkeket alakítottak ki, főként helyi fiataloknak Levélen. A bölcsőde, óvoda már most kicsi, hiszen az elmúlt években mintegy negyven százalékkal gyarapodott a Mosonmagyar­óvárhoz közeli település. Egészségházra is pályáztak.

Mészely Réka

Példátlan összeget tudtunk most útfejlesztésre fordítani – emelte ki Kiss Béla, aki a legutóbbi útfelújítást mutatja. Fotó: Kerekes István

Kiss Béla levéli polgármester tájékoztatása szerint az utóbbi évek legtöbb útfejlesztését tudhatják maguk mögött. 

Több mint háromszázötven telek 

– A Magyar Falu Program keretében tavaly nyertünk 4,3 millió forintot anyagköltségre, és idén készült el a József Attila utca Fő út és bölcsőde közti járdaszakasza 9 millió forintból. A József Attila utca mentén egy új utca alakult ki 51 építési telekkel. Ilyen volumenű fejlesztés az 1980-as évek óta nem volt a településen, hiszen az egykori téesz és a volt Expo területén is mintegy háromszáz építési telek vár gazdára. Az önkormányzat is kialakított összközművesített telkeket, a csatorna-, víz- és villanyhálózat kiépítését követően az útépítés második üteme zajlik. Május óta hat telket értékesítettünk helyi fiataloknak fél áron. Vállalkozók részéről lenne nagyobb igény, de mi szeretnénk magánszemélyeknek eladni. Nem a gyors értékesítés a célunk – emelte ki a polgármester. 

Gyarapodó lakosság 

Az elöljáró büszkén számolt be arról, hogy míg 2019-ben 2050-en laktak a településen, ez mára 2400-ra nőtt. Az elmúlt nyolc évben negyvenszázalékos bővülést mutatnak a számok. 

– A háromcsoportos óvodánkat bővítenünk kell. A csoportlétszámokat már emelnünk kellett, hiszen az intézmény kilencven kisgyermeket fogad, és kinőjük az egycsoportos bölcsődét is – fűzte hozzá a településvezető. 

Szilárd burkolatúak a belterületi utak 

28 millió forintból készült el, szintén a Magyar Falu Programban a korábban balesetveszélyes Mező utca és a köztemető előtti utak felújítása. Ma már a klasszikus belterületi utak mind szilárd burkolatúak. 

– Két éve vásároltunk a Magyar Közúttól 1500 tonna mart aszfaltot, ennek kétharmadát már felhasználtuk. Belterületi kavicsos mellékutakat korszerűsítettünk 25 millió forintból. Soha nem volt még arra példa, hogy több mint 50 millió forintot tudtunk útfejlesztésre fordítani – emelte ki Kiss Béla, megjegyezve, hogy most egy egészségházra is pályáznak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában